• 1

Nema više zgrada koje "dodiruju" nebo, počinje novo doba kineske arhitekture

Polovina svetskih nebodera, koji se ističu po svojoj visini (više od 500 metara), nalazi se u kontinentalnoj Kini

  • 1
šangaj, kina

Šangaj / Foto: Pixabay

Vlada Kine zabranila je gradnju nebodera viših od 500 metara i plagiranje, imitaciju i kopiranje dizajna na novim zgradama koje se budu pravile u ovoj zemlji.

Iz vlade su kazali da treba započeti novo doba arhitekture, u kojem bi zgrade trebalo da predstavljaju kulturu i duh grada. Ovom direktivom staje se na kraj predimenzioniranim, ekscentričnim i čudnim zgradama, prenosi Seebiz.

- Nije stvar samo u visini. Radi se o kineskoj kulturi, urbanom kontekstu, duhu grada i savremenom izgledu. Mi smo u akademskoj zajednici dosta raspravljali o tome, a sada je konačno to i u vladinim dokumentima - objasnio je profesor azijske arhitekture, Li Shiqiao.

Od deset svetskih zgrada viših od 500 metara, polovina se nalazi u kontinentalnoj Kini.

 

Među njima je i drugi najviši neboder na zemlji, vijugavi Šangajski toranj visok 632 metra i finansijski centar Ping An, visok 599 metara.

Broj novih zgrada u Kini od 200 metara ili više, opao je prošle godine za gotovo 40 odsto. U centralnom poslovnom okrugu Pekinga već se primenjuje ograničenje visine.

Novi predlog je da zgrada bude visine oko 180 metara.

Kineski gradovi prepuni su nedovršenih tornjeva, jer je ekonomski rast usporen. Vladin dokument takođe predviđa i crnu listu stručnjaka koji plagiraju, kako bi se podstaklo poštovanje zakona i propisa o planiranju.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    9. jun 2020 | 10:05

    Шта је права држава ! ? Наши стручњаци користе туђе писмо, избацују наше књижевнике из лектире, представљају НАТО као мирољубиву организацију, представљају турског Султана као позитивну личност, забрањују помињање наших јунака ... 20 година је прошло да би се неко удостоијо да граничаре на КиМ-у представи онако како треба да их јавно назове ХЕРОЈИМА.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>