• 17

Posle smanjenja učešća: Kako sada do garsonjere u Beogradu sa 3.500 evra u džepu

Moguće da vam rata kredita bude veća za oko 4.000 dinara, zavisno od kvadrature. Svakako, to je i dalje povoljno u odnosu na činjenicu da mnogi godinama ne mogu da skupe za učešće

  • 17
Kljucevi stana,  novi stan, useljenje

Foto: Shutterstock

Odlukom koju je Izvršni odbor NBS doneo 11. juna, za kupovinu prvog stana, banka može fizičkom licu da odobri kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. I ovo je izuzetak u odnosu na opšte pravilo, objašnjavaju iz NBS, jer prema opštem pravilu, ovaj limit iznosi 80 odsto vrednosti nepokretnosti. U našem posebnom tekstu OVDE, objasnili smo vam šta to u praksi tačno znači.

I dok je sa jedne strane povećan limit, sa one druge, važnije, je spušten. NBS objašnjava da je upravo to osnov da banke smanje obavezno učešće za stambeni kredit. Tačnije, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto zahtevanog iznosa kredita, ali ne znači nužno da će tako i biti. Ako poslovna banka proceni da tako treba, može da traži i veće učešće od klijenta, mada je očekivanje Narodne banke ipak takvo da će ova mera stimulisati bankare da smanje obavezno učešće.

Prema novom propisu, banke sada mogu da smanje učešće za stambeni kredit na 10% za osobe koje prvi put kupuju nekretninu. Narodna banka Srbije ovu odluku pravda „niskim nivoom problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita“ koji je prisutan već duže vreme.

- Važno je napomenuti da banke i dalje zadržavaju pravo da od klijenata zahtevaju i veće učešće ako procene da je to potrebno. Klijenti svakako treba da znaju da će smanjenje učešća kredita u najčešćem slučaju značiti da će biti potrebno da uzmu veći iznos kredita kako bi platili nekretninu, a to znači ili veću ratu ili duži period otplate, kaže za naš portal Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

Zbog toga je važno, kako nam navodi ona, da kupci nekretnina zainteresovani za stambene kredite dobro procene koliko učešće je najbolje za njih.

- Ipak, ova odluka može dobro doći ljudima koji razmišljaju da kupe neki stan kao investiciju – sada će to moći uz manje učešće i u startu manji pritisak na kućni budžet, a stan će im se, nakon malo dužeg vremena, svakako i isplatiti. Iako se u Srbiji najviše stanova, preko 70% kupi za keš, verujemo da će ova mera pozitivno uticati i na građevinski sektor i na investitore - navodi naša sagovornica.

kuća, stan

Foto: Pixabay

Šta banke kreditiraju?

 

Banke će rado kreditirati završene stanove u novoj ili staroj gradnji. Ono gde ponekad ima dileme, jeste da li će kreditirati stanove u izgradnji. Odgovor je pozitivan, ali samo ako je već izgrađeno bar 80 odsto objekta i da je objekat građen u skladu sa projektno tehničkom dokumentacijom, a to utvrđuje ovlašćeni procenitelj nepokretnosti. Takvi stanovi mogu da budu predmet kreditiranja i predmet hipoteke, jer hipoteka se uspostavlja i na stanu u izgradnji.

Postoji još jedan slučaj kada se kreditira nekretnina koja nije sto odsto izgrađena, a reč je o projektnom finansiranju. Tada za banke nema rizika, jer projekti podrazumevaju strogu disciplinu i ispunjenost uslova, a postoje i supervizori izgradnje. Tako građani mogu da kupe stan na kredit i u ranoj fazi izgradnje.

Do garsonjere i ako imate par hiljada evra u kešu

Ukoliko, primera radi, kupujete garsonjeru u Beogradu, i našli ste, recimo, 25 kvadrata za 35.000 evra, to u praksi znači da vam je za obavezno učešće za kredit potrebno 3.500 evra, i još oko 1.500 za propratne troškove. U tom slučaju, za skromnu kvadraturu, i ako nemate keš, problem možete da prevaziđete keš pozajmicom u banci, a da ne “nazidate” mesečne obaveze do teško održivog nivoa.

Takvih oglasa već imate na Halo oglasima, i na pomenutom portalu za nekretnine 4zida.rs

Naravno, oni koji kupuju stan od 50 kvadrata za, recimo 75.000 evra, moraju da imaju 7.500 evra u kešu i novac za propratne troškove, pa bi njihovo zaduženje trebalo da prati oko 9.000 evra startnih troškova.

Podsetimo još jednom, kupcima prvog stana sledi i otpis PDV-a ili poreza na promet.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    16. jun 2020 | 07:51

    Bilo bi poštenije da nam tražite učesšće za život nego li za stan ali ako tako volite a volite mi tu nemamo šta više da se pitamo.

  • Rastko

    16. jun 2020 | 07:43

    Da svi imaju ''samo'' po 1 stan u svom vlasništvu bili bi DZABE.

  • Rastko

    15. jun 2020 | 21:55

    Da su svi kao ja bankari bi na banke stavili katanac pa bi ili poceli da sade krompir secernu repu ili bi pocrkali od gladi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>