• 6

5 najvažnijih promena koje se tiču učešća za stan od 10% i prva reakcija banaka

Banke pozdravljaju odluku

  • 6
Kupovina stana, nekretnina

Foto: Shutterstock

Posle odluke Narodne banke Srbije kojom je obavezno učešće za njih smanjeno sa 20 na 10 odsto, upola vam je lakše da kupite novi stan. Ako vam je kredit za stan od 50.000 evra bio nedostupan, jer niste imali gotovine za obavezno učešće u iznosu od 10.000 evra, od nedavno za to vam treba tek 5.000 evra.

Ujedno, najveće promene novog propisa su:

*Banke mogu lakše da odobravaju kredite

*Veći broj građana može da reši svoje stambeno pitanje

*Veći rast tržišta nekretnina

*Odluka se ne primenjuje linerano

*Odluka nije obavezujuća

Pretpostavka je, a i cilj mere da će banke rado kreditirati završene stanove u novoj ili staroj gradnji. Na pitanje da li će kreditirati i stanove u izgradnji, odgovor je pozitivan, ali samo ako je već izgrađeno bar 80 odsto objekta i da je objekat građen u skladu sa projektno tehničkom dokumentacijom, a to utvrđuje ovlašćeni procenitelj nepokretnosti. Takvi stanovi mogu da budu predmet kreditiranja i predmet hipoteke, jer hipoteka se uspostavlja i na stanu u izgradnji.

Koliko to vam može pomoći?

 

- Odluka je značajna za građane, jer je bankama data mogućnost da budu fleksibilnije u odobravanju stambenih kredita. To posledično može dovesti do toga da veći broj građana može da reši svoje stambeno pitanje, što u krajnjoj liniji može dovesti do rasta tržišta nekretnina - rekli su za Telegraf Biznis iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

A da li su banke spremne da prihvate ovakav način kreditiranja?

 

Kako nam kažu u UBS, banke pozdravljaju donošenje ovakve odluke.

- S tim što moramo razumeti da to nije odluka koja se primenjuje linearno niti je obavezujuća za banke. One će, kao i do sada, odobravati stambene kredite u skladu sa svojom poslovnom politikom i sa metodologijom procene kreditnog rizika za svakog pojedinačnog klijenta. Tamo gde se pokaže da je kredit moguće odobriti sa učešćem od 10% vrednosti nepokretnosti, ta će odluka biti primenjena - navode nam u Udruženju banaka.

Kako navode, od 26 banaka svaka će proceniti rizik.

Podsećamo i da je za one koji kupuju nekretnine uvek poželjnije dati malo veće učešće, jer vam je onda niža rata u narednom periodu. To znači da će na taj način onima koji kupuju prvi stan učešće biti manje, ali će rata biti veća.

Više od 7.000 stambenih kredita godišnje se odobri na našem finansijskom tržištu. Najmanje u dinarima.

Odlukom koju je Izvršni odbor NBS doneo 11. juna, za kupovinu prvog stana, banka može fizičkom licu da odobri kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. I ovo je izuzetak u odnosu na opšte pravilo, objašnjavaju iz NBS, jer prema opštem pravilu, ovaj limit iznosi 80 odsto vrednosti nepokretnosti. U našem posebnom tekstu OVDE, objasnili smo vam šta to u praksi tačno znači.

Dodatno, spremaju se još dve važne olakšice za prvi stan - da se deo koji se ne oporezuje prilikom kupovine prvog stana za koji postoji povraćaj PDV-a podigne sa 40 na 60 kvadrata. Pored toga da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    16. jun 2020 | 16:51

    Da mogu da uštedim 5000 e od plate, ne bi mi ni trebao kredit za stan

  • DDF

    16. jun 2020 | 21:47

    Promena nema...para nema😶😶😶

  • Knjazevcanka

    18. jun 2020 | 15:54

    Super!!!Objavite i koje banke krecu sa tom primenom...koliko god bankara da pitatm svi se namrste i odgovore-Jos uvek je rano da se govori o tome...- 😅

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>