• 8

Kosi krov, pastelne boje, drvo i kamen... Ovo će morati da ima vaša vikendica na Tari ili Zlatiboru

Novi uslovi gradnje zahtevaće usklađenost sa klimatiskim uslovima i tradicijom kraja. Naš sagovornik ističe da se propisi moraju poštovati

  • 8
Tara, planina, kuće, kuca planinska, vikndica Ovo je primer planinske gradnje, ali nažalost i opomena o čemu sve treba voditi računa da kuća ne bi završila u klizištu, kao ova/Foto: Shutterstock

Širom sveta raste tražnja za kućama i kućicama na periferiji gradova, a kod nas je u poslednje vreme, posebno posle korone, evidentan skok interesovanja za domom na planini.

U poslednjih nekoliko meseci naročito, budući vlasnici traže osim lokacije i način kako da sagrade svoju kuću iz snova skrivenu među krošnjama.

Tara i Zlatibor gotovo da se takmiče po broju takvih upita.

A da li znate kako izgleda idealna kuća na planini? Kako se gradi? I šta bi trebalo da ima da bi zadovoljila sve standarde ne samo osnovne ili vaše, nego i one koje se tiču budućeg uticaja na životnu sredinu?

Planinske kuće su prepoznatljive po tome što imaju elemente drveta i kamena, ali ubuduće ti materijali biće i obavezni na svim vikendicama, ako je verovati najavama.

Kuća na Tari konkretno, a pretpostavlja se da će trend prihvatiti i ostale samouprave, imaće uglavnom prirodne materijale.

Kosi krovovi, pokrivač od šindre ili crepa, pastelne boje na fasadi i prirodni materijali... Ukratko, tako će morati da izgleda svaka buduća građevina na Tari. Novi uslovi gradnje zahtevaće usklađenost sa klimatiskim uslovima i tradicijom ovog kraja.

Gradnja po jasno utvrđenim pravilima naime, određenja je Prostornim planom za područje posebne namene. On je trenutno u procesu usvajanja.

Prioritet je tradicionalno graditeljsko nasleđe ovog prostora uz, kao što smo naveli, obaveznu upotrebu prirodnih materijala.

Dodatno, kako se takođe najavljuje, fasade neće moći kompletno da se boje, nego samo do 50 odsto, a ostatak bi trebalo da se pokrije drvetom ili kamenom, ili kombinacijom ta dva.

To nije sve. Malterisani deo ne sme da bude jakih tonova, moći će da bude bele boje ili pastelnih tonova.

Cilj je da se na ovaj način očuvaju ambijentalne vrednosti područja i formira jednistven "karakter" prostora navodi se u novom Prostornom planu područja posebne namene Nacionalnog parka Tara.

Neće biti dozvoljene višespratinice.

Nadležnost za izdavanje dozvola za gradnju objekata u funkciji turizma ima Ministarstvo građevinarstva, dok će za seoska domaćinstva i infrastrukturu biti nadležna lokalna samouprava.

Na lokalu se nadaju da će Tara ovim prostornim planom ostati sačuvana od nekontrolisane urbanizacije, čega bi trebalo da se pridržavaju investitori.

Za Zlatibor se takođe predviđa plan koji bi stao na kraj betonizaciji prirode i pre svega, divljoj gradnji.

I taj naš biser prirode može da se pohvali planinskim kućicama koje su kao iz bajke, međutim, svedoci smo da su ih "pojele" zgrade.

Još nije poznato da li će se isti plan primeniti i tu, ali zajednički cilj postoji.

Zašto je važno striktno voditi računa o načinu gradnje na planini?

Prvo, urbanistički haos na planinama ne vodi ničemu, a najveći problem je što se ne vodi se računa ni o papirima, ni o zaštiti životne sredine, izvorima vode, deponijama.... Na to ukazuje sagovornik Telegraf Biznisa Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

Kako kaže, veliki problem kasnije nastaje kod prečišćavanje vode, i to što se na taj način uništva klima.

Navodi da je obaveza investitora i vlasnika buduće nekretnine da uđe u urbanistički plan, da se vodi računa o tzv, ruži vetrova, provetravanju, uticaju na klimatske promene, termoizolaciju, razđenosti, opasnosti od požara.

- Tamo se to ništa ne radi. Ranije je postojao projektant koji se pitao, danas toga nema - kaže nam on.

Materijali su, navodi, posebna priča, i često se zaboravlja, ili se takva bar šalje slika, da nije slučajno da se ugrađuju stakla koja istovremeno primaju i odbijaju svetlost, da se radi termoizolacija na bazi prirodnog.

To su, kako ističe, početne odrednice od kojih ne bi trebalo da odstupamo. Sam izgled, kao takav, neće ni biti narušen ukoliko se ispoštuju osnovne smernice, i propisi koji su na snazi. Dodatno, on ukazuje da bi trebalo uvesti i drakonske kazne i porušiti svaki objekat koji odstupa od toga.

Kako kaže, vrlo lako sve to može u suprotnom da nam se "obije o glavu". Toga smo svi svesni, ali se i dalje gradi, na dvilje ili ne, gradi se.

Ukoliko ste spremni da ispoštujete navedeno i da gradite ili kupite kuću na nekoj od naših planina, vredelo bi odmah znati i koji će vas sve troškovi sačekati u ovom poduhvatu.

Kupovinom placa na željenoj lokaciji rešili ste samo jedan mali deo posla do kuće iz snova. Postoji Zakon iz 2018. godine i detaljan plan procedure kako da na placu sagradite kuću kao i da je na kraju uknjižite.

Nakon dobijanja lokacijskih uslova, Projektni biro izrađuje Projekat za građevinsku dozvolu.

Nakon što je projekat gotov, podnosi se zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Po završetku izgradnje i svih radova, naredni korak je podnošenje zahteva za dobijanje upotrebne dozvole. Nakon dobijanja Upotrebne dozvole nadležni organ po službenoj dužnosti šalje Katastru dokumentaciju na osnovu koje se vrši uknjižba objekta. Sada ja vaš objekat legalan i uknjižen na vas.

Naravno, to je samo početak.

Video: Srpsko selo u kome se vidi budućnost i prošlost samo ne nosite kompas

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>