• 2

Postignut dogovor: Građani više neće morati na šaltere po list nepokretnosti, sve može kod notara

Mihajlovićeva: Imamo rešenje za spor RGZ i javnih beležnika

  • 2
kuća, arhitekta Foto: Pixabay

Postignut je dogovor oko teksta Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade. Naime, ukoliko Vlada usvoji ovaj predlog Uredbe, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnost na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

To je dogovoreno na sastanku Zorane Mihajlović, ministarke  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i direktora Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borka Draškovića, kao i rukovodioca Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima. 

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra i napretku Srbije na Duing biznis listi.

- Kao što smo nedavno ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti, tako nam je cilj da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

- Postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola. Takođe, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova, e-prostor, koja će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije - navela je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang-listi Svetske banke o uslovima poslovanja - Duing biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>