• 0
 ≫ 

Ostalo je još 15 kuća po ceni od jedne kune: Traže se mladi do 40 godina, Rusi već grabe

 ≫ 

Hrvatska opština Legrad nastavlja da podstiče porodice. Uz kuću za jednu kunu, budući stanari mogu računati i na 25.000 kuna (oko 388.000 RSD) opštinskih podsticaja za uređenje i obnovu nekretnine

  • 0
Kuca Legrad

Printskrin: Google Maps, Pixabay

Ivan Sabolić, načelnik opštine Legrada, mesta na granici Podravine i Međumurja, za manje od tri meseca prodao je za po jednu kunu četiri kuće u vlasništvu te opštine, i na taj način broj stanovnika povećao za osam odraslih i čak 11 dece, dok je 12. na putu. To je bilo polovinom maja. Priča se nastavlja.

Za ove povoljne uslove čulo se sve do Rusije, piše Poslovni dnevnik, a princip je vrlo sličan onom koji praktikuju Italijani: tamošnja napuštena sela vape za ljudima i naraštajem, pa se kuće prodaju za 1 evro, kako bi sela oživela. Ovo je ujedno i način da se zaustavi masovno napuštanje sela, jer mladi odlaze u grad, u potrazi za boljom budućnošću.

Opština Legrad ovaj put daje još 15 nekretnina za 1 kunu (oko 15 dinara), u toku je drugi konkurs, a uz hrvatske državljane, veliko zanimanje pokazali su i Rusi, prenosi hrvatski portal. Valentina Strmečki i njena porodica imaju pune ruke posla. Pre tri meseca su za jednu kunu kupili kuću u Antolovcu.

- Dobili smo kuću za jednu kunu, uslovi su povoljni, nude se porodicama u kojima su mlađi ljudi, do 40 godina. Ima mnogo podsticaja, opština Legrad pomaže, tako da nam je to bilo povoljno - kaže Strmečki.

Ponovo se oglasio načelnik opštine, Ivan Sabolić, i rekao: "Kada je HRT preneo vest da prodajemo kuće za jednu kunu, nakon toga su tu vest preneli i mnogi ruski mediji i mediji s područja bivšeg SSSR-a. Stiglo je mnogo upita s strane, više od 1.500".

kuća, arhitekta

Mogu da konkurišu samo mladi bračni parovi, do 40 godina starosti / Foto: Pixabay

Prednost za kupovinu kuće ili gradilišta za kunu imaju mlade porodice, s članovima do 40 godina. U prvom krugu konkursa četiri porodice zadovoljile su uslove i pripremaju se za preseljenje u Legrad.

U ponudi je još 15 kuća. Uz kuću za jednu kunu, budući stanari mogu računati i na 25.000 kuna (oko 388.000 RSD) opštinskih podsticaja za uređenje i obnovu nekretnine.  U Legradu mladi mogu dobro da žive - imaju novu školu, dečji vrtić, opština daje stipendije učenicima i studentima.

Zbog blizine privrednih centara u Prelogu, Koprivnici i Ludbregu, ni posao nije teško naći. Zbog toga se u Legradu nadaju da će u drugom krugu konkursa uspeti da prodaju sve prazne kuće za jednu kunu.

Video: Kolubara potopila 100 hektara pod zasadom, voda ušla u kuće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>