• 0

Grade toranj koji će moći da diše: Manje korišćenje klime, ulaganje 400 miliona dolara

Keramička fasada će odbijati sunčevu svetlost u ritmičkim formama, što će stvarati utisak da zgrada pulsira

  • 0
Dubai zgrade

Foto: Pixabay.com

U Dubaiju se gradi još jedan veličanstveni toranj koji će biti visok "samo" 302 metara, ali će moći da "diše".

Holandska arhitektonska firma UNStudio našla se pred velikim izazovom kako da istakne novu građevinu u senci najvišeg tornja na svetu Burj Kalife visokog 828 metara.

Odlučili su da ne grade još višu zgradu, nego da naprave građevinu koja će biti posebna, rekao je arhitekta i osivač kompanije Ben van Berkel, piše Si-En-En.

"Wasl Tower" biće završen u augustu 2021. godine, a Van Berkel je poručio da je ovaj toranj sa "jakim, održivim konceptom" po mnogo čemu specifičan, nalik umetničkoj skulpturi.

Za gradnju ove visoke građevine asimetričnog dizajna, koji izgleda kao uvrnuta zlatna nit, biće potrošeno 400 miliona dolara.

Ono što će ovaj objekat izdvajati od drugih jeste keramička fasada čiji su materijali izrađeni na bazi gline. Time će se postići energetska efikasnost i udobnost boravka u objektu - zaštita od veoma visoke temperature vazduha u Dubaiju. Time će biti smanjena i upotreba klimatizacije.

Keramička fasada će odbijati sunčevu svetlost u ritmičkim formama, što će stvarati utisak da zgrada diše, pulsira, tvrde arhitekte.

Sličan efekat fasada će ostavljati i noću, jer će će je iz pozadine osvetljavati led svetla.

U ovoj neobičnoj zgradi biće smešteni lanac luksuznih hotela "Mandarin Oriental", poslovni prostor, privatni apartmani i bazeni, a predviđeno je i da bude povezana sa stanicom podzemne železnice koji se nalazi kod Burj Kalife.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>