• 17

"Niko nije lud da poseče toliko hektara": Neće biti stanovi umesto šume na Košutnjaku

"Šumska osnova neće menjati, ni na Košutnjaku, ni u ostatku Beograda"

  • 17
Košutnjak, Goran Vesić

Foto: Shutterstock, Tanjug/Sava Radovanović

Grad neće dozvoliti da se smanji šumska osnova, pa makar i investitor to tražio - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić govoreći o budućim radovima na Košutnjaku i Avala filmu.

On je, gostujući na TV Pink u emisiju Hit tvit, govoreći o navodnoj najavi seče velikog broja drveća, rekao da su to netačne informacije, te da se šumska osnova neće menjati, ni na Košutnjaku, ni u ostatku Beograda.

Vesić je istakao da se na Košutnjaku planira uređivanje hangara, pokretanje "Avala Filma" i on će ponovo snimati filmove.

- Grad neće dozvoliti da se smanji šumska osnova, pa makar i investitor to tražio - kaže Vesić, dodajući da "niko nije lud da poseče toliko hektara šume".

Kaže i da reč o izmišljenim dezinformacijama.

On je najavio i dodatnu sadnju drveća, istakavši da je to projekat od nacionalnog značaja. 

Podsetimo, strategija za razvoj kulture predvidela je obnavljanje “Filmskog grada” kao projekta od nacionalnog značaja, gde ostali sadržaji treba da upotpune i podrže razvoj primarne funkcije. U obuhvat plana uzeto je 87 hekatara zemljišta, na kome se pored “Avala filma” nalaze još i Arhiv kinoteke, kompleks Radio Televizije Srbije, kompleks Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Hala sportova Žarkovo i Crkva sv. Luke.

Planom je predviđena izgradnja novog stambenog i komercijalnog prostora.

Ukoliko bi se projekat realizovao, planirana stambena površina iznosila bi 320.820 metara kvadratnih, dok bi komercijalni sadržaji sadržali 91.983 kvadrata. Mešoviti prostor bi zauzimao oko 68.000 kvadrata, dok su za nove sportske objekte predviđena 46.322 kvadrata.

U planu je i izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 600 đaka, kao i srednjoškolske ustanove koja bi mogla da primi 480 učenika. Planirana je i gradnja doma za stare, kao i kulturnih institucija poput bioskopa i pozorišta, pre svega u centralnim delovima novog naselja.

U zgradi Gradske uprave u toku je rani javni uvid povodom zahteva firme Avala stududios za izradu plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma".

Građani će primedbe i sugestije moći da dostave do 13. jula.

Video: Krst profesora Milinkovića: Život u straćari Košutnjaka, jednog od najboljih matematičara u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja Rado

    Ne shvatam o čemu se ovde radi. Da li ste vi ljudi ikada prošli tuda. Ja živim prekoputa i to je jedna mešavina džungle i deponije. Tu nema dest normalnih stabala, samo šipražije, a gradjevine ako su od beotna osipaju se i krune, a druge su od kartona.

  • Luka Laban

    Već su posekli jedan hektar preko puta groblja. To može svako da vidi.

  • Ma

    Znamo kakvi ste zbog toga se I bojimo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke