• 8

Ovo je plan za najatraktivniju lokaciju trenutno u BG: Šta će nići preko puta "Beograda na vodi"?

Sve primedbe i sugestije možete da šaljete do kraja jula

  • 8
Novi Beograd, mapa

Printskrin: Google Street View, Građevinska direkcije za izgradnju BG

Završena je planska dokumentacija za blokove 18a i 69 na Novom Beogradu. 

Javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije dela ta dva blokova, sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu predmetnog plana, obaviće se  u zgradi Gradske uprave grada Beograda, od 29. juna do 28. jula 2020. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

Zainteresovana lica mogu, tokom javnog uvida, svoje primedbe na planirana rešenja, u pisanom obliku, da dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove.

Područje Bloka 18, koje se nalazi preko puta "Beograda na vodi", između Starog savskog mosta i Gazele. Prema planovima predviđeno gotovo 600.000 m2 za izgradnju.

Idejno rešenje iz 2016. predvidelo je da glavna atrakcija ovog prostora bude Operski trg sa zgradom opere, koji će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom gradu na drugom kraju reke.

Potencijal prostora je u činjenici da su najvećim delom evidentirane neuređene zelene površine, kao i poslovni kompleksi građevinskih firmi koji su neuređeni i zapušteni. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 13 ha.

mapa 5

Najveći deo teritorije plana čine neizgrađene i neuređene površine/Foto: Direkcija za građevinsko zemljište

Delovi blokova 18a i 69 se nalaze unutar mreže i na raskršću saobraćajnica visokog ranga u sistemu saobraćaja grada (auto-put, Ulica Jurija Gagarina, Ulica Savski nasip, UMP, železnička pruga) što predstavlja izvesno ograničenje u smislu formiranja građevinskih celina i ostvarivanja pristupa, ali i potencijal zbog dobre povezanosti sa ostalim delovima grada.

U postojećem stanju, najveći deo teritorije plana čine neizgrađene i neuređene površine, građevinska industrija, drumska i železnička mreža. Dosadašnji način korišćenja zemljišta je neadekvatan, piše Direkcija, kako sa ekološkog tako i sa ekonomskog aspekta. Lokacija je dobro pozicionirana i saobraćajno povezana sa sadržajima u okruženju i šire.

Pored planiranog uređenja saobraćajnice Savski nasip i njenog povezivanja sa ulicama Jurija Gagarina i Vladimira Popovića, na području plana predviđena je i realizacija komercijalnih sadržaja, što će pratiti infrastrukturno opremanje kao i aktiviranje slobodnog prostora za javne sadržaje.

Realizacija planiranih zelenih površina značiće doprinos zaštiti životne sredine od zagađenog vazduha i buke, omogućiće se vizuelna zaštita kontaktnih zona kao i bioekološko i estetsko oblikovanje prostora.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    8. jul 2020 | 14:40

    Na tom prostoru i ljudi žive. Imaju kuće. Hoćete li im dati stanove u Beogradu na vodi stambenom kompleksu?

  • Mihailo

    8. jul 2020 | 18:12

    Sve izmene DUP-a u julu i augustu, kad ih niko ne gleda...

  • Miker

    8. jul 2020 | 14:11

    Preko kog puta u odnosu na Beograd na vodi? Ka tu vidim samo reku!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>