• 2

Da li ovo može da reši "stan na dan" i Airbnb u Beogradu i Novom Sadu? Država plaća gazde nekretnina

Korona je naterala gradove na akciju, od Amsterdama do Barselone, da stanovnike koji od turista beže u predgrađa vrate u grad

  • 2
AirBnb

Foto: Pixabay

O tome da turizam u velikim gradovima više neće biti isti kao pre svedoče mnoge inicijative velikih gradova, od Amsterdama, o čemu smo ranije pisali, Venecije, Barselone ili Lisabona, a turizam je i jedna od tema najnovije inicijative mreže velikih gradova C40, posvećena oporavku od korona krize (Global Mayors Covid-19 Recovery Task Force).

Cilj inicijative je rekonstrukcija ekonomija velikih gradova, kako bi se povećao kvalitet života, infrastrukture, prava građana, javno zdravlje.

Jedna od mera je drastično ograničavanje kratkoročnog smeštaja namenjenog turistima, trend koji je poslednjih pet godina narušio tržište nekretnina u mnogim gradovima uključujući i neke u Srbiji, povećao cene i isterao lokalce iz njihovih domova.

Cvetanje takve vrste najma, popularnog "stana na dan", na primer, najviše je izraženo u Beogradu i Novom Sadu.

Dugoročan zakup vlasnicima tih nekretnina i ne pada na um.

Najnoviji istup na ovu temu u medijima imao je gradonačelnik Lisabona, grada koji je godišnje ugošćavao oko 4 miliona turista.

Koje je potencijalno rešenje?

 

Barbie Malibu Dreamhouse

Foto: airbnb.com

Lisabon sada planira da očisti grad od prevelikog broja zakupa preko Airbnb-a, i da otvori stanove za radnike službi koje su se pokazale ključnim u borbi protiv Covida-19, kao što su zdravstveni radnici, zaposleni u školama, saobraćaju, policiji.

- Mnogi radnici koji su se pokazali ključnim u ovoj pandemiji zbog turista su iseljavali iz grada, cene nekretnina su porasle i sada nam je prilika da se drugačije organizujemo. Nije cilj da zaustavimo turizam i goste, nego i njima da ponudimo kvalitetniji boravak u gradu - poručio je gradonačelnik Ferdinando Medina.

Njihove mere uključiće podsticaje koje će ponuditi vlasnicima nekretnina za pretvaranje kratkoročnog u dugoročni najam.

Takođe, pregovara se s investitorima koji bi rekonstruisali stare zgrade s dodatnim brojem stanova. Sve to bi trebalo da vrati stanovnike koji su se zbog turizma preselili u predgrađa, a budući da mnogi rade od kuće omogući će im da imaju bolji pristup svim gradskim sadržajima.

Te teme C40, do nedavno smatrale su se floskulama, a sada dobijaju na punoj važnosti.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    7. avgust 2020 | 11:54

    Kratkoročno iznajmljivanje stanova ima višestruko loš uticajna lokalno stanovništvo i deo privrede koji se zaista bavi smeštajem, da ga jednostavno treba zabraniti, ili oporezovati u skladu sa prihodima koje generiše (10-20% + doprinosi). Svakako najkritičniji momenat za lokalno stanovništvo je enormno povećanje cena stanova za mesečno izdavanje, i njihov smanjen broj (pošto ih velika većina vlasnika izdaje kratkoročno). Moraju postojati i jeftini hoteli, ne može svaki naplaćivati noć po 100 evra. Dakle, stan na dan zabraniti, naprviti jeftine hotele i to je to, svisrećni...

  • Natally

    9. jul 2020 | 02:37

    Takođe bi nivelacija cena, u smislu blagog smanjenja istih mogla biti od pomoći.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>