• 0
 ≫ 

Barselona našla rešenje za jeftiniji zakup nekretnina: Iskoristite prazne stanove

 ≫ 

U Kataloniji ovako rešavaju problem praznih nekretnina u kojima niko ne živi godinama

  • 0
Travelland Foto: Promo/Travelland/Barselona

Barselona koristi novo oružje u nastojanju da poveća gradsku ponudu kuća i stanova za iznajmljivanje, po povoljnim cenama: ima moć da podstakne prodaju praznih nekretnina.

Ove nedelje, 14 kompanija koje ukupno poseduju 194 prazna stana upozorene su da bi, ako u sledećem mesecu ne nađu stanare, grad mogao da postane vlasnik tih stanova, uz kompenzaciju u visini od polovine tržišne vrednosti stambenih jedinica.

One bi se, potom, iznajmljivale stanarima sa nižim prihodima, dok bi sporne kompanije mogle da se suoče i sa mogućim novčanim kaznama, pišu španski mediji. Visina kazni mogla bi da dostigne između 90.000 i 900.000 evra.

Plan se temelji na prethodnim merama koje je grad preduzeo za popunjavanje praznih stanova. Od 2016. godine legalno je da opštine u regionu Katalonija, kojem pripada Barselona, preuzmu kontrolu nad nekretninama koje su bez stanara više od dve godine.

Gradovi ih, zatim, mogu rentirati kao "pristupačno stanovanje" na period između četiri i deset godina, pre nego što ih vrate pod kontrolu vlasnika. Ova mera je, međutim, uvek zahtevala da grad vrati imovinu. Sada, koristeći pravni alat koji je Katalonija odobrila u decembru 2019, Barselona će proširiti moć tako da kupi stanove obaveznim otkupom, za 50 odsto nižu cenu od tržišne.

Ovaj španski grad se već nekoliko godina bori sa praznim kućama. Pošto je špansko tržište nekretnina težilo stagnaciji nakon finansijske krize od 2007. do 2008. godine, neke kompanije koje poseduju više nekretnina, "sede" i čekaju da tržište oživi.

Primera radi, španska nacionalna banka SAREB poseduje 149 praznih nekretnina u Barseloni. U međuvremenu je došlo do velike stope zanemarenih nekretnina u nekim delovima grada, koje narkomani i dileri sada koriste slobodno, za trgovinu drogom.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>