• 1
 ≫ 

Kupovina ostrva "napamet" postala trend: Bogataši hoće hitnu izolaciju, a najčešće biraju ova mesta

 ≫ 

U žiži interesovanja više nisu samo tropska područja, već i ona u Irskoj, Skandinaviji...

  • 1
Folegandros ostrvo Folegandros / Foto: Shutterstock

Pandemija Covid-19 iznedrila je nove potrebe ljudi, pa i novi trend na tržištu nekretnina: oni koji su u mogućnosti - kupuju čitava ostrva na kojima mogu da se izoluju od ostatka sveta.

Kako piše "Financial Times", pozivajući se na tvrdnje agencija za nekretnine, imućni klijenti se sve više odlučuju za ostrva na području Kariba, južnog Pacifika i Evrope.

Na primer, ostrvo Mai u državi Fidži, prodaje se za nešto više od 4 miliona dolara, a na njemu ćete pronaći mirne, izolovane plaže, koralne grebene i 13 hektara površine - prekrivene tropskim zelenilom.

Trejor Lesnok, osnivač aukcijske firme "Platinum Luxury Auctions", kaže da je aktuelna epidemija definitivno uticala na to da kupci promene mišljenje od destinacijama i nekretninama za odmor.

- Posedovanje ostrva je oduvek bilo poželjno, ali često nedostižno; nije bilo stvar prioriteta. Međutim, s izbijanjem zaraze korona, sada se na takvu kupovinu gleda s praktične strane - kaže on.

Ako ste mislili da bogati traže samo ostrva okupana suncem i blagom klimom - varate se. Jedan kupac, čiji je identitet nepoznat javnosti, nedavno je pazario ostrvo "Horse", koje se nalazi u Irskoj. Za njega je izdvojio oko 6 miliona evra.

Na ostrvu se nalaze teniski teren, velelepna vila i šest gostinjskih kuća, a blizu je i aerodrom, pa je "Horse" lako dostupan i onima koji dolaze privatnim avionima. Tu se ranije odvijala poljoprivredna proizvodnja, što znači da novi vlasnik na irskom ostrvu može da se bavi i time, ako želi, ali i da uzgaja hranu za svoje potrebe.

Takođe, posebno je zanimljivo da je ostrvo pre kupovine video samo na snimku. Ali, on nije jedini.

Ostrvo bundeve, Pumpkin island Pumpkin island / Foto: Printscreen/youtube/drone-iac

Farhad Vladi, nemački preduzetnik koji je tokom karijere prodao više od 3.000 ostrva, ističe da je njegova agencija nedavno prodala nekoliko jeftinijih, manjih ostrva u Skandinaviji i Kanadi, i to takođe kupcima koji su samo videli fotografije.

Vladi naglašava da je zabluda da ostrvo može da poseduje samo milijarder. - Ako možete da kupite dobar automobil, možete i ostrvo - tvrdi on.

Primera radi, njegova agencija nudi malo ostrvo nadomak finske obale, za manje od 100.000 evra. Sa druge strane, za 444 hektara jednog ostrva usred Jonskog mora, u Grčkoj, kupac mora da izdvoji 45 miliona evra. Agenti za nekretnine kažu i da je sasvim logično što kupci biraju mesta manje zahvaćena Covidom-19.

To su Novi Zeland, Australija i južnopacifička ostrva. Recimo, ostrvo "Pumpkin" se prodaje za 25 miliona australijskih dolara, a sadašnji vlasnici kažu da je ono "sigurna luka", ako govorimo o pandemiji.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    27. jul 2020 | 17:11

    E vala, da imam para, i ja bih kupio neko ostrvo na neviđeno i preselio se tamo, da ne gledam više šta se dešava u svetu. Sve već postaje bizarno. Al' pošto nemam, biće dobra i vikendica, samo da mi Solis nađe nešto lepo na Dunavu. Da mogu da odem i da uživam, a u grad dolazim samo po potrebi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>