• 2

Kuća za 1 evro, ipak, postoji samo u bajci? Ovo su skriveni troškovi čuvene italijanske ponude

Slične inicijative su pokrenute i u susednoj Hrvatskoj, gde se prodaju kuće po ceni od 1 kune, za kupce do 40 godina

  • 2
Giglio, ostrvo, Italija, turizam, more Foto: Shutterstock

Kada je izašla hit ponuda: kuća za 1 evro, u napuštenim selima Italije, svima je delovala neverovatno. Iako su lokalne vlasti imale za cilj da ožive selo, i postavljale neke određene, "jednostavne" uslove, ispostavilo se da ima još skrivenih troškova koji nisu poznati u prvi mah.

Naime, tokom 2019. italijanske lokalne vlasti su odlučile da nasele udaljene, napuštene gradiće i mesta, pa je krenula prodaja napuštenih kuća, kojima treba ulaganje. Ovo je pozadina te priče.

Emigracija sa Sicilije započela je 1960-ih, kada je ostrvo pogodio snažan potres koji je uništio mnoge zgrade. Šteta je bila ogromna, a stanovnici nisu odmah bili spremni da je saniraju i obnove svoje domove. Lakše im je bilo da se presele. Dobili su odštetu od osiguravajućih društava, što je tada bila - jeftinija opcija.

Sambuki sve prazniji

Trend migracije iz sela u velike gradove datira od tad, a samo u gradu Sambuki se broj stanovnika smanjio za 30%, u poslednjih 70 godina. U mnogim italijanskim ruralnim sredinama, stanovništvo je izuzetno staro, što se pokazalo i sada - tokom pandemije Covid-19.

Nekada dinamičnim i veselim selima - sada preti izumiranje. Mnogi svetski putnici su, međutim, već iskoristili priliku da kupe kuću za 1 evro, ali...

Najčešći kupci su Amerikanci i Skandinavci, željni tople klime. Ova kriza je sada donekle pokvarila te planove Italijana, mada ljudi kuće kupuju i napamet, s obzirom na simboličnu cenu. Ubrzo shvataju da to i nije baš tako, a o tome je pisao Biznis Insajder.

Zamke u koje upadaju kupci

Naime, kupci moraju priložiti kauciju ili početni depozit, zatim platiti putne troškove do objekta, a moraju i osigurati obnovu kuće. Najskuplji deo u celom procesu je renoviranje, jer su kuće decenijama napuštene i potrebna im je kompletna obnova.

Osim toga, nije retkost da je za kuću zainteresovano više ljudi, pa se uspostavlja aukcija koja po pravilu dodatno podiže cenu. Dakle, puna cena, koja uključuje obnovu i druge troškove, obično bude oko 60.000 evra, što je inače još uvek fer cifra za kupovinu vikendice na Siciliji.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • asdf

    8. avgust 2020 | 13:23

    Pa to je smesna cena za Skandinavce i Amerikance koji imaju godisnje plate preko 40000e. U sugavoj Milovoj gori ne mozes vikendicu napraviti bez 100-150 hiljada.

  • Jelena

    8. avgust 2020 | 18:06

    Sa kompletnim renoviranjem i svim što uz to ide, cena je više nego fer. Da imam te pare, sutra bih kupila neku od tih starih kuća i preselila se tamo. Nažalost, moraću da se zadovoljim nekom vikendicom u okolini, u kojoj ću uživati povremeno, samo da mi solis nekretnine nađu nešto povoljno. Eh... što ta Sicilija živi tako daleko od mene? :(

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>