• 48

Montažna kuća ili klasična zidana? Jedna je 15.000 evra, a druga minimum 30.000

Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima

  • 48
Izgradnja kuće, nacrti, plan

Foto: Shutterstock

Imate plac, a podstanar ste? To je idealan početak za razmišljanje o montažnoj kući. Čak i ako nemate plac, niži troškovi za montažni dom i lakoća dostizanja faze "ključ u ruke", daju prednost ovoj varijanti. Nekoliko puta smo pisali o tome, ali evo još detalja, da lakše prelomite.

Neki bi rekli da je montažna kuća u odnosu na klasičnu zidanu upola jeftinija, jer je za montažnu kuću sa sve temeljom potrebno nešto više od 15.000 evra, a za zidanu bar 30.000 evra, te da je to najvažniji adut u prilog montažnog doma, ali mnogo faktora igra ulogu.

Kvadrat od 160 do 500 evra

Da biste izgradili kuću, potrebno je da imate plac, ali i lokacijsku dozvolu, što se dobija tako što geodetski snimak i idejno rešenje za kuću predate u opštini. Potrebno je da se uradi i elaborat o energetskoj efikasnosti, a kada se prikupe sve potrebne dozvole, ide se na glavni građevinski projekat i radovi mogu da počnu.

I već u prvoj fazi možete da birate. Ne mora vam isti izvođač stavljati temelj. Možete za to angažovati i nekog drugog, a okvirna cena za ovaj deo posla je oko 2.500 evra, odnosno oko 50 evra po kvadratu. Takođe, moguće je da birate i da li želite kuću u sivoj fazi ili kompletno urađenu, sa ili bez temelja. Kad se sve to stavi na papir, kvadrat može da vas košta od oko 160 do 500 i 600 evra po kvadratu.

Površine objekata kreću se od 70 pa do 200 kvadratnih metara, a i raspon cena varira, pa bi za visokokvalitetne materijale, ogradu i izradu do faze “ključ u ruke” u nekim slučajevima morali da planirate i cifru od 900 evra po kvadratu.

Tačnu računicu zapravo nije lako odrediti, zato što mnogo toga na nju utiče, poput uslova terena. Ako se plac nalazi uz put, to će smanjiti troškove, ali ako nema pristupa ili je otežan, to već gomila trošak. Priključci su, takođe, važna stavka, jer ako ih imate na placu, proći ćete jeftinije.

"Vrline" i mane montažne kuće

Nekretnine, stan, stanovi, tržište, kuća

Foto: Shutterstock

Kada je reč o montažnim kućama, one nesumnjivo imaju prednosti, ali i loše strane. Za početak, krasi ih energetska efikasnost, te mogućnost da se lako zagreju i ohlade što dobro dođe i leti i zimi. Zatim, montažnu kuću, po principu ključ u ruke, možete da dobijete tokom jednog leta, odnosno za svega dva meseca. Sama montaža traje oko dve nedelje.

Prednost montažnih kuća je što ne postoji potreba da se zadovolje mnogostruki uslovi prilikom gradnje, koji su sastavni deo izgradnje kuće na klasičan način, što takođe i traje oko godinu dana, ako posluže vremenski uslovi i raspoloživost majstora, pišu Halo oglasi. 

Brzina gradnje, sa druge strane, donosi i manu zvanu keš. Morate brže imati novac potreban za kuću i ne možete razvlačiti finansiranje na godinu dana ili više ako biste fazno zidali kuću i onda kad za to imate novca.

Montažnu kuću od prosečnih 60 kvadrata možete da grejete i klima uređajem od devet kilovata. Sa druge strane, akumulacija toplote nije jača strana. Zid od bloka ili cigle akumulira i zadržava toplotu, a spoljašnja izolacija u vidu stiropora ili kamene vune sprečava njeno gubljenje. Kod montažne kuće to nije baš tako, jer se one brzo greju, ali se brzo i ohlade.

Mana montažnih kuća svakako je i nemogućnost nadogradnje zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima.

Montažne kuće traju u proseku 50 godina, da se nema mnogo šta zameriti opštem stanju objekta. Mada, neke traju i 100, a neke čak 150 godina, zavisno od materijala koji su korišćeni, a na šta kupac utiče i može sam da ih bira. Zato i ne čudi što mnoge firme daju zakonsku garanciju od 20 do 30 godina na stabilnost i sigurnost montažne kuće.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    Evo ovako iz prve ruke. 2005 godine ja i prijatelj kupujemo plac i delimo ga na dva dela. On se odlučio za montažnu kuću (siva faza) a ja da zidam. Radovi su počeli u aprilu za obe kuće, prijatelj je uselio u avgustu a ja 1 oktobra. Montažna kuća ima 150 m2 neto površine uključujući i garažu i dve terase a koštala je tada 28000 eur (siva faza) a moja ima 200 m2 + tri terase + kotlarnica + ostava od 10 m2 (pr stan 90 m2 + sprat dva stana po 55 m2) sa tri zasebna ulaza. Moja kuća ima sendvič zidove (blok+stiropor+puna cigla), tri kupatila, tri wc-a, tri kuhinje i potrošio sam za izgradnju približno 45000 eur. Prijatelj je na montažnu kuću još potrošio približno 10000 eur posle sive faze. Evo danas posle 15 godina eksploatacije ja trenutno nemam potrebu da ulažem ponovo dok je montažna kuća zrela za novu fasadu i ponovno opšivanje krova. Takođe računi za struju su duplo manji kod mene nego kod prijatelja (ja sam ugradio centralno grejanje a montažna kuća nema tu mogućnost pa se prijatelj greje na struju). Napominjem da su nam svi ostali troškovi bili isti (plac, dozvole, priključci, ograde...) stim što sam ja platio tri brojila za struju a on jedan. Gledajući sada iz ove perspektive u dogledno vreme montažne kuće neće biti ni u korovu a moja će još dugo da stoji. Siguran sam sada da sam izabrao mnogo bolju opciju koja jeste koštala malo više (novca i živaca) ali i dobio sam dosta više isto mišljenje deli i moj prijatelj.

  • Nn

    Ko još gradi zidanu kuću godinu dana? Jedino ako nemaš para.. Mada glasam ipak za montažnu, jer su sve bolje, a zidane postale preskupe, bez dovoljno prednosti.

  • Grof

    Prednost montaznih ili eko kuca je sto su za 30%jeftinije ,brze se grade ,izolacija je mnogo bolja i u slucaju zemljotresa a koji ce u skorije vreme zbog klimatskih promena bit sve cesci .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke