• 53

Montažna kuća ili klasična zidana? Jedna je 15.000 evra, a druga minimum 30.000

Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima

  • 53
Izgradnja kuće, nacrti, plan

Foto: Shutterstock

Imate plac, a podstanar ste? To je idealan početak za razmišljanje o montažnoj kući. Čak i ako nemate plac, niži troškovi za montažni dom i lakoća dostizanja faze "ključ u ruke", daju prednost ovoj varijanti. Nekoliko puta smo pisali o tome, ali evo još detalja, da lakše prelomite.

Neki bi rekli da je montažna kuća u odnosu na klasičnu zidanu upola jeftinija, jer je za montažnu kuću sa sve temeljom potrebno nešto više od 15.000 evra, a za zidanu bar 30.000 evra, te da je to najvažniji adut u prilog montažnog doma, ali mnogo faktora igra ulogu.

Kvadrat od 160 do 500 evra

 

Da biste izgradili kuću, potrebno je da imate plac, ali i lokacijsku dozvolu, što se dobija tako što geodetski snimak i idejno rešenje za kuću predate u opštini. Potrebno je da se uradi i elaborat o energetskoj efikasnosti, a kada se prikupe sve potrebne dozvole, ide se na glavni građevinski projekat i radovi mogu da počnu.

I već u prvoj fazi možete da birate. Ne mora vam isti izvođač stavljati temelj. Možete za to angažovati i nekog drugog, a okvirna cena za ovaj deo posla je oko 2.500 evra, odnosno oko 50 evra po kvadratu. Takođe, moguće je da birate i da li želite kuću u sivoj fazi ili kompletno urađenu, sa ili bez temelja. Kad se sve to stavi na papir, kvadrat može da vas košta od oko 160 do 500 i 600 evra po kvadratu.

Površine objekata kreću se od 70 pa do 200 kvadratnih metara, a i raspon cena varira, pa bi za visokokvalitetne materijale, ogradu i izradu do faze “ključ u ruke” u nekim slučajevima morali da planirate i cifru od 900 evra po kvadratu.

Tačnu računicu zapravo nije lako odrediti, zato što mnogo toga na nju utiče, poput uslova terena. Ako se plac nalazi uz put, to će smanjiti troškove, ali ako nema pristupa ili je otežan, to već gomila trošak. Priključci su, takođe, važna stavka, jer ako ih imate na placu, proći ćete jeftinije.

"Vrline" i mane montažne kuće

 

Nekretnine, stan, stanovi, tržište, kuća

Foto: Shutterstock

Kada je reč o montažnim kućama, one nesumnjivo imaju prednosti, ali i loše strane. Za početak, krasi ih energetska efikasnost, te mogućnost da se lako zagreju i ohlade što dobro dođe i leti i zimi. Zatim, montažnu kuću, po principu ključ u ruke, možete da dobijete tokom jednog leta, odnosno za svega dva meseca. Sama montaža traje oko dve nedelje.

Prednost montažnih kuća je što ne postoji potreba da se zadovolje mnogostruki uslovi prilikom gradnje, koji su sastavni deo izgradnje kuće na klasičan način, što takođe i traje oko godinu dana, ako posluže vremenski uslovi i raspoloživost majstora, pišu Halo oglasi. 

Brzina gradnje, sa druge strane, donosi i manu zvanu keš. Morate brže imati novac potreban za kuću i ne možete razvlačiti finansiranje na godinu dana ili više ako biste fazno zidali kuću i onda kad za to imate novca.

Montažnu kuću od prosečnih 60 kvadrata možete da grejete i klima uređajem od devet kilovata. Sa druge strane, akumulacija toplote nije jača strana. Zid od bloka ili cigle akumulira i zadržava toplotu, a spoljašnja izolacija u vidu stiropora ili kamene vune sprečava njeno gubljenje. Kod montažne kuće to nije baš tako, jer se one brzo greju, ali se brzo i ohlade.

Mana montažnih kuća svakako je i nemogućnost nadogradnje zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima.

Montažne kuće traju u proseku 50 godina, da se nema mnogo šta zameriti opštem stanju objekta. Mada, neke traju i 100, a neke čak 150 godina, zavisno od materijala koji su korišćeni, a na šta kupac utiče i može sam da ih bira. Zato i ne čudi što mnoge firme daju zakonsku garanciju od 20 do 30 godina na stabilnost i sigurnost montažne kuće.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    9. avgust 2020 | 15:10

    Svi pametujemo a nemamo para ni za šator i vozimo golfa dvojku td

  • Bhm

    9. avgust 2020 | 11:30

    Stručnjak kaze da montazna kuća brže gubi toplotu od zidane jer zidana ima izolaciju od stiropora...pa da li je covek svestan da montažna kuća ima ceo zid od izolacionog materijala i plus izolaciju kao i zidana kuća u fasadnom delu tj kako on kaze stiropor?Energetska efikasnost je u mnogome na montaznoj kući a neke druge stvari nisu ali ne bih sad o tome..

  • As

    9. avgust 2020 | 13:25

    Prikljucak, voda,struja I sve dozvole kao i plan za izgradnju kostaju vise od 6000 evra plus na tu cenu dodati minimum 5 ari placa u urbanim sredinama to je najmanje jos 10000 do 15000 I to ako nije strogi centar grada,ne racunam BG tu su placevi dosta skuplji.I to su troskovi pre nego li I zakopate za temelj.Zatim najeftinija cena gradnje ako sami pogadjate majstore kupujete materijal je oko 350 evra po kvadratu ako angazujete firmu po sistemu kljuc u ruke to je skuplje.Na kraju kuca od 100 kvadrata vas najjeftinije kosta 55000 evra bez jedne stvari unutra a da se uz to posteno namucite. Kucu od 150 kvadrata u odlicnom stanju u skoro svakom gradu u Srbiji,blizu centra a da nije strogi centar mozete kupiti za 60000 do 65000 evra.Po meni samo ko ima svoj plac treba da gradi kucu,ko nema vise se isplati kupiti je.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>