• 7

Srbi masovno kupuju nekretnine u jednoj državi bivše Juge: Tamo kvadrat starog stana košta 2.000 €

Pad aktivnosti na slovenačkom tržištu nekretnina, ali stranci i dalje kupuju

  • 7
Grad Ljubljana

Ljubljana, Slovenija. Foto: Pixabay

Do 15. jula u Sloveniji je registrovano oko 10.800 ugovora o kupoprodaji nekretnina, čija je ukupna vrijednost nešto manja od 770 miliona evra.

U odnosu na drugu polovinu 2019. godine, zabeleženi broj zaključenih transakcija kupovine i prodaje i njihova ukupna vrednost smanjili su se za oko 40 odsto. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, broj transakcija bio je manji za 40 odsto, a njihova vrednost za 45 odsto, objavila je tamošnja Geodetska uprava.

Ove godine pandemija covida-19 praktično je rezultirala prestankom ugovaranja na slovenačkom tržištu nekretnina. Stoga je Geodetska uprava odlučila da objavi trenutno dostupne preliminarne podatke o uticaju epidemije na promet nekretninama, iako većina transakcija nekretninama u prvoj polovini godine još nije zabeležena i obrađena za detaljnije analize tržišta.

Prema prilično nepotpunim podacima, u prvoj polovini ove godine cene iznajmljenih stanova u Sloveniji porasle su za tri odsto u odnosu na drugu polovinu 2019. godine, za sedam odsto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine i za 11 odsto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine. Po prvi put, prosečna cena polovnog stana na državnom nivou premašila je granicu od 1.900 evra po kvadratnom metru. 

Treba napomenuti da je deo statističkog povećanja prosečne cene na nacionalnom nivou u prvoj polovini 2020. godine takođe posledica većeg udela Ljubljane, gde su cene stanova najviše, u ukupnom broju stambenih transakcija. Prema preliminarnim podacima, udeo Ljubljane u ukupnom broju uzetih transakcija (ukupna veličina uzorka) povećao se s uobičajenih oko 25 posto na gotovo 30 posto.

Udeo stranih kupovina i prodaje stambenih nekretnina u Sloveniji poslednjih je godina manje ili više stabilan.

Unutar toga povećava se udeo kupovine kupaca sa mešovitim državljanstvom. U periodu od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, kao i građani Nemačke i Srbije.

U poslednje tri godine najveći interes stranaca za kupovinu stambenih nekretnina bio je najveći u opšinama Sežana i Bovec. U poslednje tri godine stranci su u Sloveniji kupili samo nešto više stambenih nekretnina nego što su ih prodali. Međutim, uzimajući u obzir stranke sa mešovitim državljanstvom, prodali su više nego što su kupili.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    11. avgust 2020 | 11:43

    Slovenija je oduvek bila decenijama ispred Srbije. Sređena zemlja u svakom pogledu.

  • y

    11. avgust 2020 | 17:19

    Pa nebi kupovali nekretnine da nije sigurna zemlja. Uvijek bila naprednija od ostali Yu republika.

  • Srbin

    11. avgust 2020 | 12:47

    Одлична држава културна еколошки здрава влада поштење.Велике природне лепоте.Пун погодак.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>