• 2

Kupovina kuća splasnula, ali kupci nastavljaju da pretražuju. Ovo su 3 najčešća pojma na Guglu

Jul je doneo nove promene na tržištu nekretnina, zato što su SAD i dalje žarište virusa korona, a ekonomija se oporavlja sporo

  • 2
Kuća, maketa kuće, plan gradnje kuća na dlanu, kupovina, nekretnine

Foto: Shutterstock

Nakon pada u aprilu, potrošački sentiment je ponovo pozitivan kada je reč o nekretninama. Prodaja kuća je nadmašila očekivanja, mada to donekle i nije iznenađujuće, budući da su ljudi tokom pandemije shvatili da stanovanje u stanu i gradu može biti problematično iz više razloga.

Građevinci kažu da je potražnja za nekretninama onlajn putem - rasla u kontinuitetu, i mada su se strasti kada je reč o kupovini sada malo stišale, radoznalnost nije.

Potrošači i dalje surfuju internetom, tražeći idealno mesto za život, ali se procenat ispitanika koji su rekli da je sada pravo vreme za kupovinu kuće smanjio, sa 61% na 53%.

Isto tako, procenat onih koji su rekli da kupovina kuće trenutno nije dobra ideja, porastao je sa 27% na 38%. Neki od tih padova mogu se pripisati porastu novozaraženih Covidom-19 u julu. Ekonomija u SAD se i dalje veoma sporo oporavlja, što dodatno pojačava zabrinutost građana.

Optimizam u pogledu kupovine se naglo preokrenuo, ali uprkos padu poverenja, potrošači i dalje pretražuju sve aspekte tržišta nekretnina, više nego ranije. Konkretno, Gugl pretraga za pojam "Kalkulator za refinansirajući stambeni kredit" uvećana je 4.000%, prošle nedelje.

Primetan je i porast interesovanja kod kupaca koji prvi put kupuju kuću. Na primer, pretraga "Proces kupovine kuće" porasla je za 950%, a popularna je i pretraga "Minimalna rata kredita za kupovinu kuće".

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angelina

    12. avgust 2020 | 13:08

    Svuda u svetu je sada porasla potraga za kucama i vikendicama, a nije ni cudo s obzirom na svo ovo ludilo koje nas je snaslo. Kod nas znam iz prve ruke da je povecana potraznja jer imam drugaricu koja radi u solis nekretninama. Kaze vikendice na Fruskoj Gori su bukvalno sve rasprodate.

  • Brkete

    11. avgust 2020 | 19:03

    Bolja je kuca od stana dok je ne unisti poplava ili joj oluja ne digne krov ili grad razbije crep ali stan je skucen,dosadan i moras da trpis komsije.Sve ima svoje za i protiv,ko voli stalno nesto da radi bolja mu je kuca a ko voli sigurnost i ladovinu onda gajba.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>