• 5
 ≫ 

Velika jabuka postaje Grad duhova: Umesto žutih taksi vozila, na ulicama se sreću kamioni za selidbu

 ≫ 

Svi beže iz malih stanova, u kojima sada moraju da rade s decom

  • 5
Manhattan, Menhetn, Njujork, grad, panorama Njujork / Foto: Pixabay

Kao što je Amerika nekada bila obećana zemlja, tako je i Njujork bio na vrhu liste želja svetskih putnika. Međutim, korona kriza je stvar preokrenula preko noći, pa je sada ovaj magičan grad sve prazniji i tiši.

Gradski život više nije isti, a stanovi su preskupi. Na ulicama je sve manje prepoznatljive njujorške buke, a žuta taksi vozila zamenili su kamioni za selidbu. Suzan Bertram je pre mnogo godina došla u Njujork iz Dortmunda, radi karijere, ali sada beži iz njega.

Ona radi na Menhetnu, muž joj je takođe uspešan, ali je život sa decom u malom stanu u doba korone - za njih postao nesnosan.

- Napustili smo Njujork, jer je ubrzo postalo jasno da nije moguće raditi od kuće: radimo i muž i ja, a s troje dece i staranje o njima, sve to jednostavno nije bilo moguće u stanu sa dve spavaće sobe - kaže ona.

Grad koji nikad ne spava

Suzanina priča svakako nije usamljena. Prema telefonskoj anketi, samo u periodu od marta do maja, Njujork je napustilo 420.000 ljudi. Bez obzira na to što ovaj grad ima više od 8 miliona stanovnika, ova cifra nikako nije mizerna.

Na jugu Menhetna oko 5% stanova zjapi, trenutno nema nikoga u njima. U skupljim kvartovima je ispražnjeno već pola nekretnina. Mnogi bogataši koji su živeli na Aper Ist Sajd-u ili u Sohou, preselili su se na "obalu milijardera", u Hemptons.

Prema njihovim rečima, otišli su jer život u gradu više nije bio isti: sve je stalo, zatvorilo se, od kulturnih događaja, preko restorana pa do parkova. Agenti za prodaju nekretnina nikada nisu imali više posla. Dakle, njima je korona donela i nešto dobro.

Manhattan, Menhetn, Njujork, grad, panorama Menhetn nikad prazniji / Foto: Pixabay

U poređenju sa prošlom godinom, od izbijanja pandemije imaju više posla za 350%. Ono što je ključna promena, jeste da su ljudi ranije želeli da dođu u Njujork, a sada da odu iz njega.

Vlasnici kuća i stanova su već počeli da izbacuju stanare koji ne mogu da plate kiriju, jer su tokom krize ostali bez posla, a istekla je novčana pomoć od 600 dolara nedeljno.

Stručnjaci kažu da se mnogi Njujorčani neće vratiti u grad, ni posle krize. Shvatili su koliko im je život sada jednostavniji.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    16. avgust 2020 | 09:17

    U onom ludilu tesko ko moze zivjeti... U NY samo turisticki.

  • angelina

    21. avgust 2020 | 15:08

    Pa naravno, nezavidno je ziveti u soliterima u velikim gradovima u vreme korone...Svi su shvatili koliko znaci sloboda i imati dvoriste...i kod nas je povecana potraznja za kucama na periferiji, Solis nekretnine najbolje prodaju kuce i vikendice na Fruskoj Gori drug mi radi tamo pa znam. Ja srecom zivim u manjem gradu u kuci. U N.Y. bih poludela.

  • 🍏

    16. avgust 2020 | 12:46

    Istrulila jabuka, svemu dodje kraj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>