• 1

Novi trend kojim vas mame u Srbiji: Šta mora da ima kuća ili stan pored koje piše da je "lux"?

Nije samo kvadratura uslov da neka nekretnina bude luksuzna. Takve kuće često imaju džakuzi na terasi, prostorije za vežbanje, spa...

  • 1
Luksuzne nekretnine, za telegraf b

Foto: 4zida.rs

Vlasnici kuća i apartmana iz popularnih mesta širom Srbije ovog leta zadovoljno trljaju ruke, jer im na ruku ide što su građani Srbije mahom odlučili da provedu odmore u našoj zemlji.

Zbog toga, pojedini su dizali cene konstantno od marta, neki čak i bezobrazno mnogo. Osim izdavanja, skočila je i cena kvadrata za kupovinu.

Ono što je međutim zajedničko, a postalo je trend, jeste da se pored gotovo svakog oglasa stavlja opis "lux".

Pored izuzetaka i onih koji ispoštuju značenje te reči, uglavnom se radi o kvarnom načinu vlasnika stanova i kuća da prevare potencijalne kupce i zakupce i namame ih uveravajući ih da se radi o bolje opremljenoj nekretnini nego što zaista jeste.

Zbog toga svaki dan "gore društvene mreže" zbog nerealnih cena i poređenja naših predela sa onima na Maldivima (kada je reč o ceni nekretnina).

A šta zapravo mora da ima nekretnina koja nosi pridev "lux"?

 

I šta je to što nam gazde često podvaljuju?

Na sajtu 4zida.rs se u Beogradu, koji nam je i ustupio fotografije primera luksuznih nekretnina, za prodaju nalazi skoro 300 stanova koji imaju kvadraturu veću od 200 kvadrata, a u Novom Sadu nešto preko 80 stanova. U beogradskoj opšini oglašeno je skoro 500 kuća za prodaju koje imaju 400m2 i više, a u Novom Sadu taj broj je nešto veći od 400.

Ipak, nije samo kvadratura uslov da neka nekretnina bude luksuzna, pogotovo ako uzmemo u obzir da se određen broj ovih nekretnina, pogotovo kuća u Beogradu, nalazi u priradskim opštinama, gde je kvadrat jeftiniji, a nekretnine su obično manje luksuzne od onih koje se nalaze na Dedinju ili Senjaku.

Cena luksuznih stanova kreće se od 3000 evra/m2, pa naviše, a kvadrat luksuznih kuća često košta i po 5 000 evra ili više. Luksuzne kuće često imaju veliko dvorište i zatvorene ili otvorene bazene, a ako su u pitanju stanovi, često imaju džakuzi na terasi - kaže za Telegraf Biznis Jasmina Dražić sa portala 4zida.rs.

U sklopu luks objekta obično možemo naći prostorije za vežbanje ili relaksaciju (kućni bioskop ili bilijar), sobe pretvorene u garderobere, radne kabinete ili prijemne sob.

Luksuzne kuće najčešće imaju garaže u koje stane nekoliko vozila, a neke kuće imaju i dodatnu kuću u dvorištu koja je predviđena za život posluge, objašnjava naša sagovornica.

Najskuplja nekretnina koja se trenutno prodaje na tom sajtu se nalazi na Dedinju i ima nešto preko 3000m2, a tražena cena za nju je 15 miliona evra.

Ova nekretnina ima pet etaža i garažu za 12 automobila, privatno dvorište od 13 ara te zapravo predstavlja zgradu sa pet većih stanova.

- Kada posmatramo pojedinačne nekretnine, najskuplje oglašena nekretnina na sajtu 4zida.rs je kuća na Dedinju od 1390m2. čija je cena 7 900 000 evra. Od luksuznih stvari, ova nekretnina poseduje zatvoreni bazen i spa centar, kao i 10 parking mesta  - navodi nam Dražićeva.

Od 75 000 oglasa starogradnje koliko ih ima ukupno ima na sajtu samo 4421 oglas u opisu nekretnine ima navedeno „lux“, od toga 3293 nekretnina iz Beograda.

U čemu je caka?

- Ovo možemo objasniti time da vlasnici nekretnina više vole u oglas svojih nekretnine stave kategorije „penthaus, dupleks ili salonac“ koje više upućuju na to kakva je nekretnina - kaže Dražićeva.

I dok se pod pojmom „salonac“ podrazumeva nekretnina u starogradnji, visokih plafona i kružnog rasporeda prostorija, penthausi su najčešće stanovi u novijoj gradnji, koji se nalaze na vrhu zgrada i najčešće imaju velike terase sa lepim pogledom.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sova

    17. avgust 2020 | 14:28

    Već su jedne novine pisale (stanujem tu) o luksuznoj zgradi na N. Bgd. iza banke Intesa gde i dan danas imamo zutu vodu, i još puno nedostataka a svojevremeno plaćali kvadrat 3.500 evra. Kada se neko seli ili doseljava, ceo se kraj blokira......! Spolja gladac, a unutra jadac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>