• 1

Počinje legalizacija vikendica na Žabljaku: Ovo su uslovi i rok za završetak gradnje započetih kuća

Biće i rušenja određenih objekata, koji ne zadovoljavaju parametre statičke stabilnosti

  • 1
Žabljak, vikendica, planina, Durmitor Vikendice na Žabljaku / Foto: Shutterstock

Na Žabljaku i u široj okolini biće dozvoljena legalizacija nelegalno sagrađenih vikendica, ali pod određenim uslovima.

Onima koji su započeli objekte daće se rok od tri godine da završe svoje građevine, predviđa nacrt izmena i dopuna Prostornog plana posebne namene za durmitorsko područje, prenosi Investitor. U suprotnom, te građevine će biti srušene.

U okviru durmitorskog područja nalazi se Nacionalni park Durmitor, površine oko 325 m2 i njegova zaštitna zona, deo Regionalnog parka Piva, Park prirode Dragišnica i Komarnica. Planom se predlaže proglašenje Regionalnog parka Ljubišnja i Parka prirode Sinjajevina.

U dokumentu se ne navodi koliki je broj nelegalno sagrađenih objekata, ali imajući u vidu o kolikom se području radi, sigurno je u pitanju brojka od nekoliko hiljada objekata, ako ne i više.

U okviru planskog rešenja, kako se navodi u nacrtu, određena su područja i zone za legalizaciju neformalnih naselja, a u daljoj fazi urbanističke razrade pojedinih područja - definisaće se i urbanističko-tehnički uslovi za legalizaciju pojedinih kuća.

"Za definisanje pravila legalizacije potrebno je uraditi plansku dokumentaciju i program uređenja bespravno izgrađenih područja, u kojima bi se definisale potrebne intervencije na objektima, mreža instalacija infrastrukture, moguće intervencije na pejzažu, kao i procena troškova za svako područje pojedinačno", navodi se u Nacrtu plana.

Kako dalje piše, "rušenje je predviđeno za sve objekte koji ne zadovoljavaju parametre statičke stabilnosti, koji su locirani na trasama saobraćajnica i tehničke infrastrukture, kao i za one koji su izgrađeni na zaštićenim zelenim površinama i koridorima, poljoprivrednim površinama i zonama koje su planom višeg reda predviđene za drugu namenu".

Video: Trenuci ih dele od urušavanja: Dve vikendice vise na ivici ponora u čuvenoj srpskoj banji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. avgust 2020 | 13:51

    A KADA CETE VRATITI OTETO ZEMLJISTE I KUCE FAMILIJAMA KOJE SU OSNOVALE ZABLJAK ISPOD DURMITORA !!!U VREME DJILASOVACA STE OTIMALI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>