• 0

Turizam tone, ali su ulagači optimisti: Tivat dobija ekskluzivni hotel, vredan 50 miliona evra

Država u tridesetodišnji zakup izdaje katastarske parcele 635, 636 i 637 u Ðuraševićima, koji se sada vode kao pašnjaci i šume treće klase

  • 0
Tivat

Okolina Tivta / Foto: Pixabay

Ministarstvo finansija Crne Gore raspisalo je javni poziv za tridesetogodišnji zakup državnih 24.751 kvadrata u Ðuraševićima kod Tivta.

Investitor, koji pobedi na tenderu, dužan je da na toj parceli sagradi ekskluzivni hotel ranga pet zvezdica, sa pratećim sadržajima.

Raspisivanje ovakve vrste javnog poziva, po pravilu, znači da su se državi već javili investitori koji su zainteresovani da ulože makar 50 miliona evra u ovaj posao.

Država u tridesetodišnji zakup izdaje katastarske parcele 635, 636 i 637 u Ðuraševićima, koji se sada vode kao pašnjaci i šume treće klase.

Prema uslovima tendera, minimalna cena davanja u zakup ove imovine iznosi 64.250 evra na godišnjem nivou (minimalna godišnja zakupnina iznosi 2,6 evra po kvadratu), u skladu sa Izveštajem o proceni vrednosti urbanizovanog zemljišta.

Na tenderu mogu učestvovati sva zainteresovana lica, uključujući konzorcijume, koja otkupe Tendersku dokumentaciju i potpišu Izjavu o čuvanju poverljivosti podataka u skladu sa tenderom. Naknada za otkup tenderske dokumentacije iznosi 30.000 evra.

Ponuđač uz ponudu mora da uplati depozit ili dostavi bankarsku garanciju ponude u korist Ministarstva finansija CG, u iznosu od 100.000 evra, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema S&P agenciji, ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unapred dostavljenog zahteva.

Država je budućem ponuđaču ponudila stroge uslove nadmetanja koji su razvrstani u dve kolone, pa ponuđač mora ispuniti jednu od njih: A ili B.

Prema uslovima A, ponuđač mora biti domaći ili međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspešan operater najmanje dva hotelska kompleksa, nivoa pet zvezdica, ili mora imati iskustvo u projektovanju i upravljanju marinama i nautikom.

Budući investitor mora da dokaže da poseduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta na potpun i blagovremen način, i mora da dokaže da je u poslednje dve kalendarske godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, kao i da je u poslednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje pet miliona evra.

Hotelska soba, donacije

Ponuđač uz ponudu mora da uplati depozit ili dostavi bankarsku garanciju ponude u korist Ministarstva finansija CG, u iznosu od 100.000 evra / Foto: Pixabay

Uslovi kažu da ponuđač mora imati vrednost imovine pod upravljanjem od najmanje 30 miliona evra i mora da dokaže da je u poslednje dve poslovne godine, pojedinačno po godinama, ostvario pozitivan finansijski rezultat. Takođe, investitor mora da dokaže da je u toku poslednjih pet poslovnih godina ostvario ukupan promet od najmanje dvadeset miliona evra.

Pored toga, ponuđač mora imati Pismo o namerama ili sklopljen Ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem ima najmanje dva hotela i/ili rizorta, kategorije pet zvezdica i Pismo o namerama ili sklopljen Ugovor o upravljanju sa kompanijom koja ima iskustva u projektovanju i upravljanju marinama i nautikom.

Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da ponudi minimalnu cenu zakupnine u iznosu od 64.250 evra na godišnjem nivou i da dostavi Investicioni program u kojem se precizno navode struktura i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.

Investicioni program mora biti obezbeđen prihvatljivom garancijom banke. Predloženi Investicioni program predstavljaće jedan od kriterijuma za ocenu ponude. Ponude se dostavljaju zaključno sa 15. oktobrom 2020. godine.

Video: Svi pojurili da se testiraju otkako je Crna Gora otvorila granice: Nikada veća gužva ispred Torlaka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>