• 1
 ≫ 

Ako tražite stan za zakup, trebalo je da počnete juče: Svi bi da budu sami, garsonjere prve "otišle"

 ≫ 

Cene su jače posebno na Dorćolu, Novom Beogradu

  • 1
Kupovina stana, nekretnina Foto: Shutterstock

Trka za stanovima ove godine nije izostala, mada je nešto prolongirana zbog pandemije korona virusa, većanja i odluka da li će se nastava izvoditi na daljinu ili će fakulteti i škole uobičajeno raditi u narednoj školskoj godini.

Evo kakvo je stanje na tržištu i zašto ste već juče morali da krenete u aktivnu potragu, ako želite da živite u kvalitetnoj nekretnini, a da za to po mogućstvu ne plaćate paprenu rentu.

Dobra strana priče u ovom trenutku je ta da je virus zadržao cene od daljeg rasta, iste su kao i u 2019. godini, a ponuda je za ovo doba godine bolja nego prethodnih godina jer su stanovi koji su se izdavali na dan sada u ponudi za klasični najam.

O tome su nam iz Halooglasa govorili nedavno za naš portal.

Beograd  je tradicionalno najtraženiji u ovo doba godine, a iako je korona blago odložila pojedine procese, nije ih anulirala. Đaci iz unutrašnjosti ponovo dolaze. Ako u redovnoj situaciji imamo oko 25.000 brucoša godišnje, koji kreću u potragu za smeštajem za narednu godinu i tome dodamo i one stalne podstanare koji su se osamostalili od roditelja ili stvaraju svoju porodicu, ne čudi ni relativna stabilnost tražnje.

kuća, stan Foto: Pixabay

Sa druge strane, virus je usporio trku, jer se do nedavno nije ni znalo da li će biti obavezno da se fizički ide u školu ili će se organizovati nastava online. Agenti sa kojima su Halo oglasi nekretnine kontaktirali redom procenjuju da će u septembru tražnja biti veća nego u avgustu. Kako kažu, to je mahom zbog studenata, jer sada fakulteti prave raspored rada, predavanja i vežbi, a studenti su skloni da čekaju poslednji momenat za traženje stana.

I virus nameće garsonjere

Garsonjere su hit za izdavanje iz godine u godinu, ali ove godine će biti najtraženije, jer su zbog virusa najkomfornije za jednu osobu, a lagodnije je i da se smeste dve osobe u stan, od suživota u studentskim domovima.

Ovo je tradicionalno najskuplja opcija, posebno ako je stan na dobroj lokaciji, na Dorćolu, Vračaru, Savskom vencu, Starom gradu, Novom Beogradu. U zavisnosti od opremljenosti, cene su različite.

Najveći izazov će biti da se dođe do kvalitetne garsonjere u centru ili blizu fakulteta, jer su to najpopularnije lokacije. Ako se raspon cena za garsonjeru kreće od 100 do 250 evra, računajte da su top lokacije na gornjoj cenovnoj granici. U top lokacije pored kruga dvojke, spadaju još i Novi Beograd, Voždovac zbog blizine nekoliko fakulteta i Stari Merkator jer je dobro povezan linijama gradskog prevoza.

"Dobrostojeći" kraj je i Bulevar kralja Aleksandra kod Vukovog spomenika, kao i Vračar.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    6. septembar 2020 | 13:52

    Juce smo trazili stan po Bg sramota sta se nudi za zivot u rasponu od 150 do 200 eura i to plus komunalije bez interneta . Gde su pristojne garsonjere one su u delovima grada koji pre pripadaju juznoj Srbiji nego Beogradu.Preskupo!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>