• 14

Posle vesti da je najskuplji stan prodat u Beogradu, javili se Novosađani: Rekord u Dunavskoj

Posmatrano po regionima, najveći broj kupoprodaja registrovan je u Vojvodini, zatim u gradu Beograda, Šumadiji i zapadnoj Srbiji

  • 14
Novi Sad

Novi Sad / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na tržištu nekretnina u prvoj polovini 2020. godine sačinjeno 40.884 ugovora o kupoprodaji, koje je kroz Registar cena nepokretnosti obradio Republički geodetski zavod. Najviše se, po Izveštaju RGZ-a o prometu nekretnina, u prvom polugodištu 2020. godine trgovalo stanovima koji su u najvećem broju 67 odsto plaćeni gotovinom, a 33 odsto iz kredita.

Osim stanova, kupovali su se i građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, kuće, vikendice… Najviše ugovora sklopljeno je tokom juna.

Posmatrano po regionima, najveći broj kupoprodaja registrovan je u Vojvodini, zatim u gradu Beograda, Šumadiji i zapadnoj Srbiji i u južnoj i istočnoj Srbiji

Кvadrat stana, kao i ranijih godina, najskuplji je bio u glavnom gradu, gde je na ekskluzivnoj lokaciji „Beograd na vodi” kvadratni metar dostigao čak 9.124 evra. Na tom mestu prodat je stan za najviše novca – 1.380.888 miliona evra.

Gledajući podatke o kupoprodajama stanova ostvarenim u našoj Pokrajini, vidi se da je prosečna cena stanova u Novom Sadu iznosila isto u starogoradnji i u novogradnji – 1.194 evra prema 1.198. Najskuplji stan u sedištu pokrajinske administracije prodat je za 450.000 evra u starogradnji u Dunavskoj ulici, veličine 168 kvadrata.

Najviše se trgovalo na području Grada Subotice, gde je sklopljeno 409 ugovora, zatim u Novom Sadu – 300, pa u Zrenjaninu – 298, Pančevu – 170, Кikindi – 161… RGZ nije naveo precizno gde su bile pomenute nekrentine, ali se pretpostavlja da među njima ima i onih koje po selima pomenutih gradskih područja i varoši, piše Dnevnik.

Najskuplja kuća bila je u Novom Sadu, za koju je prodavac dobio 740.000 evra, ali nije navedeno gde se nekretnina nalazi, ni kolika je površina objekta i okućnice. Za višestruko manje novca prodata je kuća u Pančevu – 160.000 evra, i ta nekretnina je najskuplja u gradu Pančevu, a sledi, gledajući cene, Subotica, gde je kupac platio za kuću 155.000 evra.

Potom se nižu znatno jeftinije kupoprodaje, na primer, najskuplje prodata kuća u Кikindi je vredela 72.000 evra. Dve hiljade evra manje je plaćena takva nekretnina u Zrenjaninu – 70.000. Ali bilo je i kuća, na primer, u Novom Bečeju, koja je plaćena gotovo upola manje – 37.000 evra, dok je preko Tise, u Starom Bečeju, najskuplja kuća prodata za 35.000 evra.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    Klasicno pranje para i nista osim toga. A u ovoj drzavi je sve moguce naravno. Nema u Novom Sadu tako atraktivne i profitabilne lokacije da bi iko normalan posteno zaradjen novac ulozio u lokal i dao tolike pare. Ali belo je belo, tenderi su tenderi i eto peraca u akciji. Umesto reakcije poreske uprave imamo nerealno hvalu o ceni kvadrata u Novom Sadu.

  • Jole

    Istina NS je jako napumpan sa cenama ako ne i vise nego prosek cena u BG-u. Ali isto tako i potraznja je velika za Novim Sadom ... I kako sam cuo cene ce samo jos ici gore...

  • Pedja Moravac

    Ok,je taj sto kupuje stan za 450’ 000€ ... a recimo ne kupi u , naprimer , Cirihu... lakše je kod nas oprati pare ili....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke