• 0
 ≫ 

Pogledajte kako izgleda robotička gradnja kuće: Gotove su "u tren oka" i postaju trend širom sveta

 ≫ 

U SAD ih trenutno ima oko 20, a do skoro nije postojala nijedna 3D štampana kuća

  • 0
3D štampač

Foto: Shutterstock

Gradnja kuće nikada nije izgledala lakše i jednostavnije, a kako već dugo živimo u svetu kodova, tehnologije, 3D štampe, 5G mreže i ostalih inovativnih rešenja, onda nas ovakav pomak u arhitekturi ne čudi mnogo.

Ipak, ne možemo reći da nismo impresionirani. Budućnost je robotička izgradnja kuća, a pioniri na tom polju su kompanije ICONBjarke Ingels Group (BIG), koje su sada i udružile snage.

ICON iz Ostina (Teksas) je specijalizovan za razvoj građevinskih tehnologija koje pomažu čovečanstvu da "ide napred", da se izmesti iz konvencionalnog okvira.

To uključuje robotiku, softverske programe i inovativne građevinske materijale, dok je BIG renomirana arhitektonska kompanija.

Mala američka firma ima za cilj da razvije svoje 3D štampače, kako bi mogli da grade različite vrste kuća, ali nemaju nameru da zapostave dizajn.

 

Tu "uskače" BIG, kompanija sa iskustvom, čije arhitekte su zaslužne za elektranu na otpad u Kopenhagenu, zatim za kule 2WTC u Njujorku, pozorište u Tirani.

Kako dalje piše "ArchDaily", roboti odmah ugrađuju 5G mrežu u dom i vakcinišu ukućane. Iako je mnogima ovaj koncept neobičan i nezamisliv, trend raste širom sveta.

 

Tokom 2018. gotovo da nije bilo 3D štampanih kuća u Sjedinjenim Državama, a sada ih je oko 20. ICON napredno radi na svojim inovacijama, pa je tako već 2019, dakle, samo godinu dana od nastanka prve 3D štampane kuće - nastala tehnološka generacija "Vulcan" za tržište SAD i Meksika, u kojem takođe ima dosta ovakvih domova. Zanimljivo je da mlada firma iz Ostina gradi kuće i za beskućnike. U nastavku pogledajte sam proces gradnje.

 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>