• 0
 ≫ 

Nema više gužve, buke, borbe za žuti taksi: U srcu Njujorka zjapi 15.000 praznih stanova

 ≫ 

Prosečna cena zakupa dvosobnih stanova na Menhetnu i dalje je 4.756 dolara mesečno

  • 0
menhetn, njujork

Menhetn, Njujork / Foto: Pixabay

Broj praznih stanova za iznajmljivanje na Menhetnu gotovo se utrostručio u odnosu na prošlu godinu, jer je mnogo Njujorčana bežalo iz grada tokom krize, a cene su padale.

Na Menhetnu je u avgustu bilo više od 15.000 praznih stanova za iznajmljivanje, u poređenju sa 5.600 pre godinu dana, navodi se u izveštaju poznatih firmi za nekretnine "Douglas Elliman" i "Miller Samuel".

Popis praznih stambenih jedinica najveći je ikada zabeležen od kada su podaci počeli da se prikupljaju pre 14 godina, navodi se u izveštaju. Analitičari kažu da je tržište zakupa najbolji pokazatelj ukupne snage na tržištu nekretnina na Menhetnu, jer iznajmljivanje čini 75% stanova i to tržište brže reaguje na promenu potražnje nego tržište prodaje.

Stručnjaci kažu da su migraciju iz grada u predgrađa tokom krize kovid-19 u velikoj meri podstakli stanari sa Menhetna koji su napustili grad. Džonatan Miler, izvršni direktor kompanije "Miller Samuel", kaže da je "tržište iznajmljivanja slabo i sve slabije".

Nade za povratak na jesen ili kraj 2020. godine izgledaju sve manje verovatne. Iako su cene zakupa pale - srednje cene zakupa pale su 4% u avgustu - popusti još uvek nisu dovoljno "strmi" da nove podstanare privuku u grad.

Prosečna cena zakupa dvosobnih stanova na Menhetnu i dalje je 4.756 dolara mesečno. Stanodavci nude sve veće podsticaje da pokušaju da privuku podstanare: u proseku, oni su u avgustu novim klijentima nudili 1,9 meseci besplatne kirije. Najslabije "idu" studio apartmani i jednosobni stanovi.

Prosečne cene zakupa za studio apartmane pale su za 9%, na 2.574 dolara, dok su prosečne cene jednosobnih stanova pale za 5% na 3.445 američkih dolara. Veliko pitanje za ekonomiju Menhetna i šire je koliko će se ekonomski talasi slabog tržišta zakupa širiti.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>