• 60

Ovako sad izgleda mesto gde će se roditi brat Beograda na vodi: Otkrivamo 3 tipa zgrada koje će nići

Tri tipa objekata niču na najatraktivnijoj lokaciji u gradu

  • 60
Blok 18 i Beograd na vodi Foto: Mateja Beljan

Da "Beograd na vodi" treba da dobije brata, preko puta njega, poznato je još odavno, a sada su počele i konkretne akcije.

Trenutno je to, kažu nam agenti za nekretnine, najpoželjnija lokacija u srpskoj prestonici, a prema informacijama Telegraf Biznisa, jedna ruska kompanija već vodi pregovore oko kupovine određenih parcela.

- Preko puta "Beograda na vodi", osim Starog sajmišta, imamo Blok 18 za koji je urađen urbanistički plan i konkurs koji je bio osnov za izradu plana detaljne regulacije, on je takoreći spreman i trenutno je u pripremi za rani uvid - rekao je za naš portal Marko Stojčić, arhitekta i glavni gradski ubanista.

Kako nam je objasnio, upravo rani uvid i komentari i sugestije nakon toga, pokazaće da li je moguće sprovesti takav plan ili će se pristupiti novom urbanističkom planu.

- Ukoliko se bude radio novi urbanisitčki plan, on će drugačije definisati odnos javnog i privatnog zemljišta - rekao nam je Stojčić.

Gradski urbanista za naš portal kaže da se na toj atraktivnoj lokaciji može očivati svakako izgradnja javnih objekata, komercijalnih i naselje koje će biti planirano za stanovanje.

To se vidi i iz planske dokumentacije. 

Područje Bloka 18 nalazi se između Starog savskog mosta i Gazele. Prema planovima predviđeno je gotovo 600.000 m2 za izgradnju.

Idejno rešenje iz 2016. predvidelo je da glavna atrakcija ovog prostora bude Operski trg sa zgradom opere, koji će se preko promenade i pešačkog mosta spojiti sa obalom u starom gradu na drugom kraju reke.

Potencijal prostora je u činjenici da su najvećim delom evidentirane neuređene zelene površine, kao i poslovni kompleksi građevinskih firmi koji su neuređeni i zapušteni. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 13 hektara.

Ranije, u tom idejnom rešenju od pre četiri godine, pisalo je da bi Blok 18 mogao da postane dom za sve organe Vlade Srbiji i Skupštine Beograda sa sekretarijatima. Na taj način, Beograd i Srbija bi bez utroška novca iz budžeta dobili najmodernije i najfunkcionalnije uslove za rad.

O tome se govorilo i tokom posete ruskog predsednika Srbiji, Vladimira Putina. Tada je takođe pominjano da su Rusi i te kako zainteresovani za taj prostor jer ih prostor oko reka podseća na Moskvu.

Za sada, Blok 18 je jedan od malobrojnih prostora na Novom Beogradu gde možete videti prizemne kuće - neke su lepo uređene i njihovi vlasnici su sigurno zadovoljni mirnom lokacijom na obali Save, dok su neke od tih kuća i devastirane. Postoji mreža od nekoliko ulica, a uz samu obalu nalazi se Brodarska.

Idući od starog železničkog mosta, pa sve do "tramvajskog", smenjuju se različite slike - prirode i grada, starog i novog, ulickanog i zapuštenog.

Ispod Gazele smešten je parking za oštećena vozila - praktično otpad, da bi se odmah potom pred vama ukazao Park Republike Srpske uz samu obalu reke, preko kojeg se kao na dlanu vidi Beograd na vodi, ali i Most Gazela.

Sa druge strane ulice nalaze se kapije ušuškanih kuća, zgradica i nekadašnjih vila, stari krovovi i dimnjaci, a iza njih uzdiže se najelitniji deo Novog Beograda - Hotel Karun Plaza i neboderi Ušća.

Budući da je park, zapravo, zona vodoizvorišta, očekivano je da se za gradnju koristi upravo ovo stambeno naselje, koje datira i iz vremena pre Drugog svetskog rata i jedno je od najstarijih naselja na Novom Beogradu.

Deo Bloka 18 je i Zemunski put, ulica koja vodi odmah pored Starog savskog mosta i izlazi na Ulicu Vladimira Popovića. Upravo tu je u planu izgradnja pristupne saobraćajnice budućem mostu koji će se graditi na mestu Starog Savskog, koja će biti važna saobraćajna žila.

I Ulica Vladimira Popovića, koja se sada završava "slepo", parkingom i autobuskom okretnicom, sa mogućnosšću silaska u lokalnu mrežu ulica, biće bitna saobraćajnica za buduće naselje. Taj bulevar koji vodi pravo do Sava centra i na njega se nadovezuje Ulica Jurija Gagarina. On omeđuje Blok 18 zajedno sa obalom Save i paralelan je sa kejom.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    13. septembar 2020 | 12:20

    Pa lepo.🤥 A šta ćemo sa naseljima bez kanalizacije? Sa domovima zdravlja bez ultrazvučnih aparata? Sa 32 stepena u septembru a Vinča deponija svaku noć pali smeće? Itd. Kada ćemo živeti -"malo" bolje?

  • Igor

    13. septembar 2020 | 12:57

    Svako ko iznese drugacije misljenje od vas,je zuti.Masku nosim,ali imam pravo da iznesem svoje misljenje.I da,sve su pretvorili u beton i sivilo,zelenila nigde.

  • Peki

    13. septembar 2020 | 12:30

    Sve se radi da razne "smrdibube", mangupi i ostali moralni patuljci dobiju eksluzivne lokacije gde će trošiti svoje "teškom mukom" skrpljeno bogatstvo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>