• 0

Navala studenata učinila je ovaj komšijski grad najtraženijim, a ovo je nova minimalna cena kirije

Zagreb je iza sebe ostavio Rijeku, koja je 90 dana uzastopno bila na prvom mestu

  • 0
zagreb Zagreb / Foto: Pixabay

Studenti ponovo traže stanove za iznajmljivanje, što je karakteristično za ovo doba godine, pa je tako kada je reč o Hrvatskoj - Zagreb u avgustu bio najpopularniji grad za zakup stanova.

O tome svedoči trenutno stanje na sajtu za oglašavanje nekretnina Crozilla.com. Kraj leta je, inače, period kada većina akademskih gradova doseže svoj vrhunac, s obzirom na početak fakultetske godine u oktobru, prenosi Novac.hr.

Iako mnogi misle da je glavni grad Hrvatske tradicionalno najtraženiji, jer pruža najviše mogućnosti, to baš i nije tako. Tri meseca zaredom je bio iza Rijeke, a titulu prvoplasiranog mu je donela navala studenata.

Zakup stana već od 250 evra

Zbog cele situacije vezane za kovid-19, budući da je kriza "zakucala" na skoro svačija vrata, stanodavci su odlučili da blago spuste cene. One su sada nešto niže u odnosu na cene koje su bile u avgustu i septembru prošle godine, pa je tako prosečni zakup stana od 100 m2 u osmom mesecu bio oko 3% jeftiniji nego u avgustu 2019.

Na to, međutim, nije uticala samo pandemija već i zemljotresi koji su pogađali Zagreb, pa je potražnja osetno slabija. Tako je u užem i širem centru sada moguće naći stan već od 300 evra. Stručnjak iz jedne agencije za nekretnine kaže da najpre "odu" stanovi do 40 m2, koji imaju realnu cenu, a dobro su opremljeni.

apartmani, stanovi, kuća, novogradnja, izdavanje, smeštaj Najtraženije su garsonjere / Foto: Pixabay

U avgustu je posebno vladala pomama za garsonjerama. Stanovi koji imaju od 20 do 40 kvadrata, oglašavani su po ceni od 250 evra. Uglavnom ih traže samci, a ako je reč o cimerima, onda pristaju i na cene od 400 do 600 evra, jer dele troškove. Treba naglasiti da su to samo cene kirije, dakle, bez računa.

Dnevni zakup postao mesečni

Korona kriza je učinila svoje, turista je vrlo malo, pa tako studenti sada mogu da dođu do tzv. stanova na dan, koji su moderniji, noviji, a izdaju se po fer ceni. Na primer, prema sajtu Crozilla.com, takvih stanova je u 2019. bilo 40% manje - oglašenih za mesečni zakup.

Iako su uglavnom moderno uređeni, stanovi za dnevni zakup opremom i načinom uređenja često se razlikuju od onih za dugoročni najam, pa se njihovim naglim prilivom na tržište lagano menja i standard uređenja. Glavne mane su što uglavnom nemaju klasičan šporet i ormare, jer nisu predviđeni za život na duže.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>