• 0

Rat na pomolu: 22 grada Evrope traže stroža pravila za Airbnb

Kako smo pisali početkom jula, u centru Amsterdama više nije moguće iznajmiti smeštaj preko Airbnb-a

  • 0
airbnb

Airbnb je jedna od žrtava korona krize / Foto: Pixabay

Platforma Airbnb je potpuno razorena aktuelnom korona krizom, jer je cela turistička industrija "na kolenima". Međutim, sada im se sprema još jedan udarac, i to od EU.

Naime, Savez koji čine 22 evropska grada pozvao je Uniju da uspostavi stroža pravila Airbnb, koji nudi nekretnine za kratkoročni zakup onlajn putem, po pristupačnim cenama.

Savez je uveren da zbog ove platforme cene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj. Tu su pre svega predstavnici Amsterdama, Barselone, Firence i drugih posećenih gradova Starog kontinenta, koji su se sastali u Parizu sa evopskom poverenicom za zaštitu tržišnog takmičenja, Margrete Vestager.

Poenta je da se skrene pažnja na, kako kažu, "zastareli" zakonski okvir po kojem posluje ova popularna digitalna platforma za rezervaciju smeštaja širom sveta. Airbnb, koji ima dominantan tržišni udeo u tom segmentu, ljuti mnoge meštane, pa lokalne vlasti pokušavaju da pomire želju za prihodom od turizma i pogoršanje situacije na tržištu nekretnina.

Fokus je na ilegalnim stanovima za iznajmljvanje, a Savez apeluje na to na Airbnb radi "bez nadzora".  Airbnb, kao posrednik izmedu pružalaca nekretnina i onih koji traže kratkotrajni smeštaj, pruža "uslugu informacijskog društva", presudio je sud EU prošle godine.

Kako smo pisali u julu, u centru Amsterdama više nije moguće iznajmiti smeštaj preko Airbnb-a.

Video: More u februaru: Naravno, jer su ludački talasi visoki kao soliter

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>