• 1

Najtraženije lokacije u NS: Cene nisu padale, ali su vlasnici "stanova na dan" opet prošli najgore

Kada su videli da nema turista, garsonjere su počeli da izdaju na mesečnom nivou i to za 350 evra. Ipak, ubrzo su shvatili da taj plan nije održiv

  • 1
Novi SAD, panorama, centar grada,  PETROVARADIN lepo vreme suncano suncan dan

Novi Sad / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Stanje na domaćem tržištu nekretnina se neznatno menja iz godine u godinu, budući da su neki gradovi uvek u prvom planu, a neki drugi - u zapećku. Isto je i sa naseljima unutar traženih gradova. Mi smo proverali kakva je situacija u Beogradu, a više o tome pročitajte OVDE.

Kada govorimo o još jednom vodećem gradu po prodaji nekretnina, a to je Novi Sad, portal Moj Novi Sad iznosi sledeće podatke i traži odgovor na pitanje: Da li su se menjale cene stanova u srpskoj Atini?

Kako se dalje navodi, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda tržište nepokretnosti u NS prošle godine je vredelo 470 miliona evra. Interesantan je podatak da ni tokom vanrednog stanja cene nekretnina nisu padale. Takođe, primećeno je da cene stanova imaju tendenciju rasta, kako u starogradnji, tako i u novogradnji.

Kako saznaje lokalni portal preko agencija za nekretnine, u Novom Sadu je i dalje veća potražnja stanova u odnosu na ponudu.

Vlasnik jedne agencije kaže da imućniji kupci najviše traže nekretnine na atraktivnim lokacijama poput Grbavice, duž svih novoizgrađenih i starih bulevara, ali i na Novoj Detelinari. Takođe, Liman 1 i 2 još uvek ne "izlaze iz mode". Oni sa slabijom platežnom moći biraju periferiju, Adice ili Veternik.

Ono što je primetno jeste da se mnogo više traže stanovi u izgradnji ili u zgradama koje postoje tek desetak godina. Ako napravimo paralelu, zaključujemo da je slična situacija i u Beogradu. Tek poneka beogradska naselja su "u plusu", kada je reč o prodaji stanova u starogradnji.

Novi SAD, panorama, centar grada,  PETROVARADIN lepo vreme suncano suncan dan

Petrovaradin / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Jednostavno, ljudi ne žele da kupuju nekretninu u kvartovima gde su objekti stari 40 ili 50 godina. Njima je to dodatni trošak, jer automatski takve nepokretnosti zahtevaju kompletno renoviranje. Takođe, mnogi kupci koji nisu državljani Srbije, traže stanove u centru i to gađaju direktno u "metu", ne žele nekretninu u nekoj od sporednih ulica, već hoće Zmaj Jovinu ili Dunavsku ulicu - ističe vlasnik agencije za nekretnine.

Kada je reč o starogradnji, i dalje su najtraženiji Limani, Stara Detelinara i Novo Naselje.

Cene iste kao početkom godine

 

Prema procenama stručnjaka, stanovi koštaju otprilike isto kao i pre pandemije, dakle, ona nije uticala na njihov pad. Prosečna tarifa stanova u starogradnji je oko 1.330 evra po metru kvadratnom. Najskuplje nekretnine su u blizini Sajmišta, odnosno u Hadži Rivimovoj, i okolnim ulicama gde m2 može da košta do 2.000 evra.

Kako dalje piše portal Moj Novi Sad, nekretnine u blizini Spansa, kod Riblje pijace, kao i na Podbari su približno iste, a za njih treba izdvojiti oko 1.640 evra po metru kvadratnom. S druge strane, za stan na novoizgrađenim bulevarima treba izdvojiti do 1.500 evra po m2, koliko košta i kvardat na Limanu.

Za one sa plićim džepom, povoljnija cena kvadrata je na Satelitu, u Adicama i u Veteriniku, gde je prosek oko 1.000 evra za kvadrat. Prema aktuelnim saznanjima, stanove najviše kupuju bračni parovi sa decom, mada je u poslednje vreme i sve više zaposlenih samaca koji traže garsonjere.

Srecna porodica, familija, useljenje, nova kuca

Stanove najviše kupuju bračni parovi sa decom / Foto: Shutterstock

Kako stoje stvari sa izdavanjem?

 

Situacija je identična kao i kod prodaje, jer je potražnja veća u odnosu na ponuduNajviše se traže garsonjere, za koje su uglavnom zainteresovani studenti i samci.

Novosadski portal dalje prenosi, prema rečima sagovornika, da se sve poremetilo u martu, kada je nastupila pandemija korona virusa, jer nije bilo turista. Vlasnici "stanova na dan" su bili prvi na udaru, kao i u Beogradu. Onda su se, međutim, dosetili da svoje garonjere izdaju na mesečnom nivou i to po veoma visokim cenama koje su dostizale iznos i do 350 evra.

- Ipak, kada su uvideli da nema zainteresovanih podstanara, spustili su cenu na 200 evra i sada se po toj ceni uglavnom izdaju garsonjere na svim lokacijama u gradu - kaže vlasnik agencije iz NS.

Kaže i da je primetio kako je potražnja nešto manja u odnosu na prethodne godine u ovo doba, jer mnogi studenti odnosno đaci imaju nastavu na daljinu i nema potrebe da dolaze u Novi Sad.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    19. septembar 2020 | 12:39

    Ti sa strane koji "gađaju" centar Novog Sada su uglavnom sirotani iz CG i federacije BiH, a ima i šiptara sa KiM.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>