• 1

U najsiromašnijem delu sveta nalazi se raj za milijardere: Svaka kuća ima bazen, teretanu, terasu

Reč je o Ostrvu banana, smeštenom u Lagosu, uticajnom gradu Nigerije i finansijskom centru čitave Afrike

  • 1
Banana ostrvo Nigerija Ostrvo banana, Lagos / Foto: Shutterstock

Ostrvo banana (Banana island), koje je "odgovor" Nigerije na Pariški 7. arondisman, njujoršku Tribeku (deo donjeg Menhetna) i tokijske Šibuja i Ropongi, malo je ostrvo koje je čovek stvorio u kvartu Ikoi, u Lagosu.

Završeno 2000. godine, Ostrvo banana je raj za milijardere, budući da su tu naseljene najbogatije i najpoznatije porodice u zemlji, koje uživaju u njegovoj tihoj, mirnoj atmosferi daleko od galame i gužve u Lagosu, najvećem gradu i finansijskom centru države.

Ime je dobilo po tome što, navodno, oblikom podseća na žutu egzotičnu voćku. Nalazi se na nešto više od 8kilometara istočno od trga Tafava Baleva, komercijalnog i ceremonijalnog srca Lagosa.

Raspon cena

Kao i u ostatku zemlje, cene nekretnina na Ostrvu banana formiraju se na osnovu vrednosti zemljišta, koja prema podacima ugledne firme za nekretnine, iznosi 1.101 dolara po kvadratnom metru. Cene samostojećih kuća, koje se retko pojavljuju na tržištu, jer ih nema mnogo na ostrvu, počinju od 2,75 miliona USD.

Uglavnom je reč o gradskim kućama, koje zauzimaju oko 400 m2, na oko 1.000 m2 zemljišta. Ostrvo takođe ima tri istaknuta apartmana: Ocean Parade Towers, Bella Vista Towers i Lakepoint Apartments. Prvobitno, Ostrvo banana je trebalo da bude ispunjeno samostojećim kućama i imanja podeljenih na 535 parcela, a visina kuće je trebalo da bude organičena na maksimum 3 sprata.

Prve kuće izgrađene su na južnoj strani ostrva, ali kako su cene zemljišta tokom godina naglo rasle, na severnoj strani izgrađeni su stanovi u stambenim zgradama. Postoje tri objekta visokogradnje mešovite namene - Adunola, Lakepoint Towers i Desiderata.

Prve kuće su izgrađene u tradicionalnom stilu Velike Britanije i Dubaija, sa velikim, lepim baštama.

Po čemu je jedinstveno Ostrvo banana?

Prema rečima lokalnih stručnjaka, izolovano je, ušuškano, a nudi stanovnicima sve što žele. Ima dva parka, pruža sigurnost, spokoj i privatnost. Da biste stigli na ostrvo, morate proći kroz sigurnosnu kapiju. Automobili jedva da se kreću po ostrvu, a uglavnom svi koji ulaze u njega, ili žive tu ili imaju pozivnicu.

Prednost je, kako kažu, i to što možete da džogirate na miru, šetate i uživate, daleko od gužve i saobraćaja. Takođe, ono što ga čini posebnim su ostrvska zaštitna mreža, dobri putevi, ulična rasveta 24/7, zatim blizina vode i laguna. Kupci imaju na raspolaganju stanove sa dve do četiri spavaće sobe i kuće sa terasama.

Uglavnom je zastupljen prototip kuće, ali ima i kupaca koji rade po svojoj želji, dok su bazeni na Ostrvu banana neizbežni. Takođe, gotovo svaka kuća ima teretanu, dok stambene zgrade podrazumevaju modernu opremljenost, video kamere, interfonske sisteme i tome slično.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    5. oktobar 2020 | 16:09

    Nikada nisam volela spoj ekstremnog siromaštva i bogatstva. Tu je izvitipetenim mozgovima bogataša sve dostupno, najjeftinije, sve do perverzija, organa.... Ima na mnogim mestima planete predivnih predela da naprave državu bogataša, ali njima iz nekog razloga ipak u neposrednom okruženju trebaju najjadnija, najbednina deca, žene...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>