• 9
 ≫ 

Da li se sprema "pucanje balona"? U ovim gradovima nekretnine su prve na udaru

 ≫ 

Na vrhu liste "najranjivijih gradova" u doba pandemije, kada je reč o nekretninama, nalaze se Minhen, Frankfurt, Toronto i Hong Kong

  • 9
Hong Kong, grad Hong Kong / Foto: Pixabay

Rizik od "pucanja balona" na tržištu nekretnina povećao se u gradovima širom sveta tokom pandemije, jer su cene nastavile da rastu uprkos signalima upozorenja, navodi se u novom UBS izveštaju.

Minhen, Frankfurt, Toronto i Hong Kong su na vrhu liste gradova koji su najosetljiviji na "oštru korekciju", prema godišnjem indeksu balona nekretnina "UBS Group AG", objavljenom u sredu.

Vladina podrška ličnom dohotku i tržištima imovine u borbi protiv ekonomskih potresa zbog korona virusa, zajedno sa niskim kamatnim stopama i obustavljenim procesima prodaje, povećala je vrednosti u mnogim gradovima, navodi se u izveštaju koji je analizirao cene u drugom kvartalu 2020. godine.

"Jasno je da trenutno ubrzanje nije održivo", piše u izveštaju. Problem sa "balonom nekretnina" je što cene u pojedinim gradovima dostignu najviše nivoe, nakon čega sledi oštar pad. Zakupi su već niži u većini gradova sveta, što ukazuje na to da će verovatno nastupiti "faza korekcije" kada Vlada ukine subvencije, a pritisak na prihode domaćinstva poraste.

Gradovi koji su ove godine najviše izloženi riziku od "pucanja balona" jesu i: Pariz, Amsterdam, Cirih. U nekim metropolama, posebno onima koje imaju jake zakone u pogledu zaštite stanara, potrebno je više od 35 godina prihoda od zakupa da bi se stan isplatio, navodi se u izveštaju.

Dalje piše da bi investitori trebalo da razmisle o prodaji nekretnina i potraže mesta za ulaganje novca, koja će doneti veći prinos. Cene padaju u četiri grada: Madridu, San Francisku, Dubaiju i Hong Kongu. Od 25 analiziranih gradova, Čikago je jedina lokacija na kojoj se tržište nekretnina smatralo potcenjenim.

Njujork je rangiran kao blago precenjen, dok su Singapur, Milano i Dubai smatrani pravično cenjenim. Najnepristupačniji gradovi - u kojima ljudi treba da rade 10 godina ili više da bi kupili stan, jesu Pariz, London, Singapur, Tokio, Tel Aviv i Njujork.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    3. oktobar 2020 | 10:35

    A kod nas😊 kao u centru pariza kosta

  • Праведник

    3. oktobar 2020 | 11:15

    Најнеприступачнији град: Београд. Можеш радити и 40 година и да не исплатиш некретнину. Какав Париз и 10 година...

  • Vatra

    3. oktobar 2020 | 11:48

    Kod nas odeš u penziju i dalje si podstanar

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>