• 9

Da li se sprema "pucanje balona"? U ovim gradovima nekretnine su prve na udaru

Na vrhu liste "najranjivijih gradova" u doba pandemije, kada je reč o nekretninama, nalaze se Minhen, Frankfurt, Toronto i Hong Kong

  • 9
Hong Kong, grad

Hong Kong / Foto: Pixabay

Rizik od "pucanja balona" na tržištu nekretnina povećao se u gradovima širom sveta tokom pandemije, jer su cene nastavile da rastu uprkos signalima upozorenja, navodi se u novom UBS izveštaju.

Minhen, Frankfurt, Toronto i Hong Kong su na vrhu liste gradova koji su najosetljiviji na "oštru korekciju", prema godišnjem indeksu balona nekretnina "UBS Group AG", objavljenom u sredu.

Vladina podrška ličnom dohotku i tržištima imovine u borbi protiv ekonomskih potresa zbog korona virusa, zajedno sa niskim kamatnim stopama i obustavljenim procesima prodaje, povećala je vrednosti u mnogim gradovima, navodi se u izveštaju koji je analizirao cene u drugom kvartalu 2020. godine.

"Jasno je da trenutno ubrzanje nije održivo", piše u izveštaju. Problem sa "balonom nekretnina" je što cene u pojedinim gradovima dostignu najviše nivoe, nakon čega sledi oštar pad. Zakupi su već niži u većini gradova sveta, što ukazuje na to da će verovatno nastupiti "faza korekcije" kada Vlada ukine subvencije, a pritisak na prihode domaćinstva poraste.

Gradovi koji su ove godine najviše izloženi riziku od "pucanja balona" jesu i: Pariz, Amsterdam, Cirih. U nekim metropolama, posebno onima koje imaju jake zakone u pogledu zaštite stanara, potrebno je više od 35 godina prihoda od zakupa da bi se stan isplatio, navodi se u izveštaju.

Dalje piše da bi investitori trebalo da razmisle o prodaji nekretnina i potraže mesta za ulaganje novca, koja će doneti veći prinos. Cene padaju u četiri grada: Madridu, San Francisku, Dubaiju i Hong Kongu. Od 25 analiziranih gradova, Čikago je jedina lokacija na kojoj se tržište nekretnina smatralo potcenjenim.

Njujork je rangiran kao blago precenjen, dok su Singapur, Milano i Dubai smatrani pravično cenjenim. Najnepristupačniji gradovi - u kojima ljudi treba da rade 10 godina ili više da bi kupili stan, jesu Pariz, London, Singapur, Tokio, Tel Aviv i Njujork.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko Babic

    Konacno i mi kupismo nasis 70 m2 malo kredit malo kes al NASE JE SAMO NASE.

  • nikolas

    U METROPOLAMA SVETA CENE NEKRETNINA RASTU I TO VEC ODAVNO NIJE PRICA ZA OBICNU RAJU KOJA OSTAJE U IZNAJMLJENIM STANOVIMA ,GARAZAMA I PODRUMIMA!!! ZA RAJU JE PERIFERIJA ILI NEKA SELENDRA IZ KOJE PUTUJES DO POSLA 1-2 SATA!!!

  • slavko

    Čuj Cirih. Pa svaki Milioner bi da ima nekretninu u cirihu. Vecu glupost nisam čuo. Pritom je kamata na istoriski monimum, a koliko je para upumpsno u privredi , tu ce ostati jos 100godina ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke