• 30

Šta bi Tito rekao na ovo? Umesto zelenila, njegovu vilu okružuju hoteli

Prema dostupnim podacima, nekadašnji predsednik SFRJ, u ovoj vili je boravio samo jednom, 1974. godine, ali je ona zaštićena kao kulturno dobro

  • 30
Titova vila Zlatibor Titova vila / Foto: Zlatibor.org.rs

Godinama se polemiše o tome kada je Zlatibor prestao da bude sinonim za planinu i čist vazduh, a postao simbol visokih zgrada, ulaganja u kvadrate, hotela i gužve.

Iako je rastuća gradnja donekle razumljiva, s obzirom na sve veći broj turista i interesenata za kupovinu apartmana na ovoj planini, postavlja se pitanje da li su stvari morale da odu toliko daleko?

Slika koju danas viđamo definitivno govori o Zlatiboru 21. veka, a čuvena pijaca u centru grada je tu tek da nas podseti na neka prošla vremena. U maju se naširoko govorilo o čuvenoj Titovoj vili, oko koje sada umesto zelenila "niču" hotelski objekti.

Dobar deo javnosti je osudio taj potez, a spekulisalo se i da će na mestu gde je vila, koju je kupio domaći bivši sportista, biti izgrađen tržni centar. Takođe, navodi se da je Tito u njoj boravio samo jednom, 1974. godine, te da nikada nije prespavao u vili. Ipak, ona ima simbolično značenje.

Kao vila Predsedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro. Objekat ove vile, danas je deo turističkog kompleksa "Titova Vila Zlatibor".

Plac gde je vila koštao je čak 3 miliona evra. Sama investicija vredi 15 miliona evra. Sportista je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a takođe je dobio i građevinsku dozvolu od opštine Čajetina. Dakle, gradnja je legalna, samo se nameće pitanje ima li kraja izdavanju dozvola.

Budući da i posetioci burno reaguju na ove promene, što zapažamo i na društvenim mrežama, možemo samo da zamislimo kako je lokalcima koji su tu ceo život. Te promene svakako mnogo teže padaju onima koji su navikli da svaki dan gledaju u pašnjake i udišu čist vazduh, za razliku od onih koji su odrasli u gradu, "u četiri zida".

Čini se da nijedna naša planina nije pretrpela tolike promene, kao Zlatibor. Na sve strane čujemo komentare da je "izgubio svoj duh, nema više onog Zlatibora". Takođe, ljudi navode da to više nije planina, već varošica.

Evidenntno je da urbanizacija na Zlatiboru nastavlja da se odvija, a investitori iz godine u godinu ulažu milione evra. Ipak, ima i onih kojima se dopada novi, "gradski" izgled Zlatibora, jer žele više od šetnje kada posete ovu planinu.

Šta vi mislite, da li je urbanizacija na Zlatiboru otišla predaleko?

Video: 10 destinacija u Srbiji gde možete provesti ostatak prošlogodišnjeg odmora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    9. oktobar 2020 | 15:46

    Napravili su HAAOOSSS od ZLATIBORA.Nista vise nije isto i nista vise nema pravih vrednosti NI U BEOGRADJ NI NA ZLATIBORU UUUZAAASSS

  • Aleksandar

    9. oktobar 2020 | 15:40

    Zlatibor se gradi stihijski. Beton je prekrio nekada lepu planinu.

  • Ema

    9. oktobar 2020 | 16:15

    Pošto je Zlatibor postao građevinsko ruglo i igralište za pranje svačijih para, pravi pametan turista nema tamo šta više da traži!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>