• 3

Samo jedna banka u Srbiji nudi kredit od 10 % učešća za stan: Guverner ima jednu poruku za ostale

Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite

 • 3
stan

Foto: Unsplash

 

Čak i pet meseci posle otkako je najavljena olakšica za kupce prvih stanova u Srbiji, tek jedna banka nudi ovu uslugu.

To je potvrdila i guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković. Nažalost, prema recima guvernerke, banke nisu prihvatile preporuku i da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

- Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10 a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente - istakla je Tabakoviceva.

Govoreći o nenaplativim kreditima, Tabaković je rekla da je naša zemlja među najboljim jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita.

- NBS ima mehanizme da pomogne bankama da taj nivo održe. Uz to smo stimulisali banke da daju privredi dinarske kredite sa kamatama koje su se praktično izjednačile sa onim za devizne kredite - rekla je Tabakoviceva.

Prema njenim recima danas upravo zahvaljujuci domacoj Dina kartici gradani i u mestima gde nema pošte, banke ili bankomata mogu da podignu gotovinu na NIS-ovim pumpama.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • pop

  Ovo je tuga..ne treba da bude preporuka nego obaveza!!!

  26
  1

  Podelite komentar

 • SW

  Isto samo jedna banka daje olaksicu za povrat gotovinskog kredita tj produzetak otplate na jos dve godine. Sramota, da banke ne postuju preporuke NBS.

  15
  2

  Podelite komentar

 • Jednostavan

  Poštovani, onda je potrebno napustiti te banke i preći u tu. Inace ionako nema ni jedne banke koja te po nekim njihovim osnovama ne delje sa kamatama ili održavanjima - ostalim nanetima :-(

  7
  2

  Podelite komentar