• 1
 ≫ 

Kod nas biraju jeftine, a oni daju silno bogatstvo za kuće van grada. U čemu je caka

 ≫ 

Srednja cena za sve tipove kuća tokom septembra bila je 311.800 američkih dolara, što je 15% više u odnosu na godinu dana ranije kada je srednja cena bila 271.500 dolara

  • 1
kuća

Foto: Unsplash

Prodaja kuća ponovo je porasla u septembru u SAD, cene su bile rekordno visoke, a zalihe rekordno niske za taj mesec. Svi su bežali iz stanova u gradu, kako bi se sklonili od korona virusa.

Prodaja postojećih domova, koji uključuju porodične kuće, gradske kuće, kondominijume i zadruge, porasla je 21% u odnosu na isti mesec 2019, i 9% u odnosu na avgust 2020, na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 6,54 miliona transakcija.

Srednja cena za sve tipove kuća tokom septembra bila je 311.800 američkih dolara, što je 15% više u odnosu na godinu dana ranije kada je srednja cena bila 271.500 dolara. Cene su, kako piše CNN, porasle u svim regionima širom zemlje, a rastu tako brzo jer je ponuda ograničena.

Skok u septembru znači da je to četvrti mesec zaredom kako raste prodaja kuća i čini se da se ne nazire kraj tome, što je vrlo neobično, budući da Amerikanci kupovinu nekretnine uglavnom "obavljaju" leti. Tipični sezonski obrasci za prodaju kuća, verovatno su odbačeni kao "rezultat kovid-19 krize".

Prodaje do kojih bi obično došlo leti, pomerene su za jesen, a rekordno niske kamatne stope i velika potražnja za domovima - uključujući veće kuće i vikendice - takođe su doprineli ovom septembarskom porastu. Međutim, ne samo da se nesmetano odvija prodaja kuća, već to sa sobom "vuče" i druge privredne sektore.

Reč je o firmama koje proizvode ili preprodaju materijale za igradnju ili preuređenje kuće, tako da će i ta radna snaga biti "podmirena" u narednom periodu. Prodaja stanova i izgradnja jedini su istinski elementi oporavka u obliku slova V, kažu stručnjaci.

Loša vest je da, ako želite da kupite dom, konkurencija je jaka i cene rastu ubrzano. Visoke cene stanova za iznajmljivanje su, s druge strane, "ohladile" to tržište i ljudi sve manje žele da daju toliki novac za skučeni prostor u velikim gradovima.

kuća

Foto: Unsplash

Umesto toga, niske kamatne stope mame kupce da se "uhvate u koštac" sa kupovinom porodičnih, prostranih kuća, koje će biti samo njihovo sigurno mesto. Ipak, ni vlasnici više nisu toliko spremni da ih prodaju. Na kraju septembra oglašeno je 1,47 miliona jedinica, što je pad od 1,3 odsto u odnosu na osmi mesec 2020, i pad od 19% u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Stručnjaci kažu da je sada u SAD zaliha kuća na istorijskim minimumu. Nekretnine su obično bile na tržištu 21 dan u septembru - što je najniži nivo - u odnosu na 22 dana u avgustu i 32 dana u godini. Kupci su morali brzo da deluju: skoro osam od 10 domova bilo je na tržištu manje od mesec dana u septembru.

Još jedan faktor koji doprinosi rastu cena kuća je povećanje prodaje većih i skupljih domova. Prema izveštaju, prodaja u rizortima beleži snažno ubrzanje od jula, sa godišnjim rastom od 34% u septembru. Broj kupaca, koji su prvi put kupili kuću, bio je nešto manji u septembru nego u avgustu, a razliku su činili postojeći vlasnici kuća.

Sada postoji znatno više nekretnina koje se prodaju po višim rasponima cena, nego u septembru 2019. Prošlog meseca prodato je 67% više domova između 500.000 i 750.000 američkih dolara, a dodatnih 86% kuća prodato je po cenama između 750.000 i milion dolara.

Na nivou od milion dolara i više, u septembru je prodato dvostruko više kuća u odnosu na prošlu godinu. Neka predgrađa koja su godinama unazad prodavala kuće po niskim cenama, sada imaju visoke cene.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ines

    26. oktobar 2020 | 13:35

    Caka je u tome sto je kod njih selo uredjeno kao grad pa imaju skole,bolnice,puteve,poste,vrtice a kod nas padne sneg 7 dana selo odseceno od sveta..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>