• 3

Nude kuće po ceni jedne kafe: Da li biste ovde mogli da provedete život?

Potencijalni kupci nisu dužni da posete Siciliju kako bi pregledali kuće pre nego što daju ponudu

  • 3
Sicilija

Foto: Telegraf.rs

Korona je možda nepovratno promenila svet kakav poznajemo, ali čini se da na neke stvari još uvek možemo da računamo.

Borba italijanskih gradova koji prodaju napuštene kuće po povoljnim cenama u pokušaju da preokrenu trend depopulacije je nesumnjivo jedna od njih.

Salemi na Siciliji najnoviji je koji nudi oronula imanja za manje od cene jednog espressa. Narednih mesec dana, desetak kuća će ići na aukciju, sa početnom cenom od jednog evra.

Gradske vlasti su predložile da kuće idu tako jeftino, ali da se postavi uslov da kupci obnove imanja.

Slične akcije su pokrenute u brojnim italijanskim selima, i regionima.

Italiju je Covid-19 relativno rano pogodio, iako je Sicilija do sada bila jedna od najmanje pogođenih regija evropske države.

Iako korona još preti, gradonačelnik veruje da je pravo vreme da se nastavi sa planom i programom.

Pojedina imanja i objekti su stari decenijama, u srcu su istorijskog centra i ograđeni gradskim zidinama. Iako su nekima možda potrebne značajne popravke zbog štete prouzrokovane zemljotresom, mnogi su u prilično dobrom stanju, uz minimalnu doradu.

Pokrivaju površinu od najmanje 85 kvadratnih metara, napravljeni su od žućkasto-ružičastog čvrstog kamena iz obližnjih pećina koji se na lokalnom dijalektu naziva „zvono“ - njegovo ime potiče od zvuka kamena kada se udari čekićem.

Svi objekti imaju vrlo slične karakteristike, poput više spratova i debelih zidova, dok nekoliko ima balkone, ali oni u ulici Belvedere su verovatno najatraktivniji, jer pogled puca na bogatu zelenu dolinu.

Iako su tokom vekova nekoliko puta preuređivane, kuće su nekada bile mikrokosmos ruralnog života u gradu. Kada su ih prvi put izgradili, porodice bi spavale na gornjim spratovima, dok su životinje držali u stajama na prizemlju.

 
 
 
View this post on Instagram

#window #view #old #town #sicily #salemi #instagood #instatravel #instalikeA post shared by Aleksandra Carollo (@ola.carollo) on

 

Prema rečima gradonačelnika, potencijalni kupci nisu dužni da posete Salemi kako bi pregledali kuće pre nego što daju ponudu, ali će morati da pošalju detaljan plan preuređenja kako bi pokazali svoju posvećenost projektu.

Zainteresovani mogu da pogledaju fotografije dostupnih nekretnina, zajedno sa mapama, i preuzmu obrasce za prijavu na veb stranici gradskog veća. Projekti obnove takođe će biti ocenjeni u skladu sa urbanim uticajem.

Oni koji planiraju da objekat prenamene kao poslovni objekat dobiće dodatne poreske olakšice.

Pojedinačni kupac može kupiti više kuća, ali svi kupci moraju da plate depozit u iznosu od 3.000 €, koja se vraća ako se sve završi u roku od tri godine.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    27. oktobar 2020 | 10:14

    Da imam dovoljno para za to - sutra. Jer, te kuće treba renovirati, u skladu sa prvobitnim izgledom, tako da to na kraju ne bi bila baš mala cifra. Ali, ako zaradim na kriptovalutama... nikad se ne zna. Možda bi i moglo. Nešto sam ovih dana čitao o otkupu bitcoina, kažu da se tržište zahuktava. Videćemo...

  • Lejla

    26. oktobar 2020 | 20:32

    Poslije Crne Gore Italija je najljepša zemlja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>