• 18

5 prestižnih lokacija u Beogradu: Zašto baš tu imati nekretninu, i zašto je ne treba olako prodati

, Telegraf Biznis

Mislite da je prestiž živeti nadomak poslovnih zgrada i tržnih centara? Neki se ne bi saglasili s vama. Mnogi delovi grada drže visoke cene nekretnina, ali nemaju svi dušu i duh onog starog Beograda, koji će uvek biti na ceni

  • 18
Ulice, Beograd

Printskrin: Google Maps

Beograd je grad prepun različitosti: i kada govorimo o ljudima, i kada je reč o infrastrukturi, pejzažima, mentalitetu, nekretninama, stilu života.

Vremenom je postao prenaseljen, gradi se na sve strane, a sve teže se dolazi do stana. Kupci sada moraju da "zažmure na jedno oko" kada kupuju stan, jer je nemoguće ili vrlo teško naći nekretninu "iz snova", ako imate ograničen budžet, što je slučaj kod većine.

Ipak, nema svaki deo grada "dušu", ma koliko bio popularan ili imao skupe stanove u ponudi. Takođe, vrednosti su se promenile: nekada nije bio prestiž imati šoping mol u blizini, već reku, zelenilo, dobre komšije. Ko je živeo kod hotela Jugoslavija, a radio u centru, po lepom danu je mogao peške preko mosta.

Danas, u jeku gužve, kada se maltene sudaramo na beogradskim ulicama, što telima, što kolima, ovako nešto zvuči kao nemoguća misija. Prvo jurimo na posao, a onda s posla, dok papreno plaćamo ratu za kredit ili kiriju, u naselju koje nam nije omiljeno, ali "daj šta daš".

Stari Beograd, međutim, pamti ove delove grada kao neprikosnovene. Imati stan na tim lokacijama uvek će se smatrati premijom. I ne, nemojte prodavati te nekretnine.

Ulica Džona Kenedija, zvuči moćno, a tako i zrači. Živeti ovde zaista jeste stvar prestiža, što posebno osećate kada shvatite da ste izolovani, a da vam treba nekoliko minuta do grada. Kada shvatite da oko sebe imate sve što vam treba da biste bili dobro snabdeveni, ali imate i mir, prirodu, Zemunski kej, vodu, zelenilo.

Prve pruge, još jedan biser Novog Beograda, koji će uvek biti na ceni. Iako se u međuvremenu ovaj deo grada dosta izgradio, ta ulica ne gubi na značaju, štaviše. Glavna prednost je što je blizu oba dela Beograda, i novog i starog, kao i Zemunskog keja koji je posebno lep u jesen.

ključ, stan, useljenje

Foto: Pixabay

Celina Profesorska kolonija se ne zove slučajno tako. Krasili su je akademici, profesori, učeni ljudi, starosedeoci Beograda, a odmah iznad nje nalazi se i Vojvode Dobrnjca, prelepa kaldrmasta ulica nad kojom se nadvijaju krošnje. Taj deo grada definitivno ima dušu, a i dan-danas ga mahom čine porodične kuće.

Dedinje je oduvek na glasu, ali tu ranije nije živela potpuno ista elita kao sad. Ostale su diplomate, visokoobrazovani ljudi, zaposleni pri vojci... Svaka ulica u ovom delu grada je posebna, zato što maltene ni oko jedne nećete videti "bezbroj" kafića, objekata, visokih zgrada. Gradi se vrlo oprezno. Izdvajamo Užičku, Šekspirovu, Tolstojevu ulicu.

Teško je izbeći Vračar i deo oko Hrama, iako je vremenom prilično izgubio dušu. Sada je tu najmanje naslednika starih Beograđana, mada nas trošnije porodične kuće podsećaju kako je to nekad bilo. Jedna od lepših lokacija je Sazonova ulica, do koje se stiže kada od Hrama krenete Ulicom Patrijarha Varnave, pa "presečete" Čuburski park.

Cene koje prate renome

U pomenutim ulicama na Novom Beogradu, teško ćete naći stan gde je kvadrat ispod 1.800 evra. Stan prosečne veličine, od 55 m2, koštaće vas više od 100.000 evra, dok oni koji se nalaze na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Džona Kenedija - imaju još "jaču" cenu koja ide do 2.500 evra ili više.

PANORAMA, STARI I NOVI BEOGRAD

Foto: A. Nalbantjan

Stanovi u Profesorskoj koloniji ne cene se za manje novca, a recimo, stan od oko 50 m2 u proseku košta blizu 100.000 evra, što znači da kvadrat plaćate 1.900 do 2.000 evra. Ima i jeftinijih, ali cena ne pada mnogo. Za stan od nekih 70 kvadrata u Vojvode Dobrnjca, moraćete da izdvojite barem 160.000 evra.

Ako želite da posedujete nekretninu u Sazonovoj, takođe budite spremni da platite paprenu cifru. To znači da jedinica koja ima 50 m2 - košta minimum 100.000 evra, a često i više. Zanimljivo je da ovde ima i dosta velikih stanova, od preko sto kvadrata, čija cena međutim nije mnogo umanjena, s obzirom na to da se više traže manje nekretnine. Stan od nekih 120 m2 može vas koštati više od 300.000 evra.

Na red je došlo i Dedinje koje prkosi svim navedenim cenama. U ovim ulicama uglavnom se nalaze kuće, i malo šta je na prodaju - u poređenju s ostalim gradskim ulicama, ali ono što jeste nudi se, logično, po visokim cenama. Kuće su prostrane, luksuzne, baš kao i stanovi gde kvadrat teško ide ispod 2.000, 3.000 evra.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Profesorska kolonija ili stari Dorćol su moj san. Da li će se ostvariti, videćemo. Možda u budućnosti. Otkad je počela pandemija, i ja, kao i mnogi drugi, maštam o nekoj vikendičici sa dvorištancetom u koju mogu da pobegnem kad je haos kao sada. Nadam se da će mi solis nekretnine naći nešto. Ali, kad sve prođe, zaista imam nameru da jednog dana starost dočekam u jednom od ova dva divna kraja. Da mogu svuda da idem peške i da uživam u svakodnevnim šetnjama među divnim zgradama iz prohujalih epoha.

  • Marta

    Crveni krst...jos se duh staring Bg...

  • ....

    Vojvode Dobrnjca uopste ne pripada Profesorskoj koloniji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke