• 14
 ≫ 

Beograd je prodao svoje dve razglednice za dva meseca: Da li novi vlasnici mogu da ih sruše?

 ≫ 

Beograđanka i Sava centar koliko god bili simboli grada, bledeli su i tonuli u dugove koji su se gomilali godinama

  • 14
Sava centar, Beograđanka

Prodat je Sava centarjedan od simbola Beograda za 17,54 miliona evra. Novi vlasnik najvećeg kongresnog centra u zemlji je kompanija Delta Holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića.

A tačno dva meseca ranije, Grad je prodao i svoju Beograđanku. Najveći deo Palate "Beograd" otišao je za 16,5 miliona evra, uz obavezu novog vlasnika da u rekonstrukciju objekta uloži najmanje osam miliona evra.

Podignuta je 1974. za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića. Nalazi se pod prethodnom zaštitom tako da novi kupac ne bi smeo da je ruši, već samo da je rekonstruiše.

Tako su dve razglednice prestonice otišle u tuđe ruke. 

Šta novi vlasnici mogu na njima da "ispišu", piše u oglasima i obavezujućim izjavama.

Sava centar

Delta se obavezala da će renovirati Sava centar, čija namena neće biti promenjena.

Samo u poslednjih 10 godina u taj objekat Grad je uložio oko 22 miliona evra subvencija.

Osim što će platiti cenu od 17,5 miliona evra Gradu, u Delti su se obavezali da će investirati najmanje 50 miliona evra i za to su dali garanciju. Zabranjena je promena namene Sava centra, što znači da on ostaje mesto za kulturne i kongresne događaje.

Novi vlasnik bi trebalo da otvori i nekoliko stotina novih radnih mesta.

Na sličan način kao i Beograđanka, Grad je obezbedio da objekti koji su simboli Beograda budu renovirani na svetskom nivou.

Partneeri su u obavezi da potpišu ugovor za Muzejom grada Beograda kako bi se na adekvatan način čuvala umetnička dela.

Šta Delta ne sme da radi sa Sava centrom, šta mora i koji je prvi sledeći korak, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Beograđanka

Marera properties, odnosno njena ćerka firma MPP New,  kupila je u septembru deo Beograđanke koju je Grad Beograd ponudio na prodaju po početnoj ceni od 16,5 miliona evra. Kako je obećano, a i to je obaveza kupca, Beograđanka će posle rekonstrukcije zadržati autentičan izgled i namenu.

Na pitanje, kakvi su dalji planovi za Beograđanku i kada planiraju početak radova, rekli su nam da su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg projekta rekonstrukcije i da planiraju da po dobijanju svih neophodnih dokumenata pokrenu postupak rekonstrukcije objekta.

- Prema gradu smo se obavezali da će ulaganje biti osam miliona evra u naredne tri godine - navode nam iz te kompanije.

Beogradjanka Foto: Shutterstock

- Bitno je da napomenemo da će Beograđanka kao jedan od najprepoznatljivijih objekata u gradu, sačuvati postojeći izgled, skupa sa Zavodom za zaštitu spomenika ćemo uraditi projekat rekonstrukcije fasade no postojeći izgled će biti u potpunosti očuvan. Ono na čemu ćemo raditi je njeno tehničko unapređenje i osvetljenje objekta - otkrili su za Telegraf Biznis svoje prve planove.

Grad prodaje i placeve

Osim ove dve ogromne zgrade, Grad Beograd je poslednjih meseci često nudio nekretnine u svom vlasništvu, stanove, zgrade, placeve ili zemljišta.

Serija rasprodaja krenula je još od avgusta, kada su počela oglašavanja javnih aukcija. Posle prodaje Beograđanke u septembru, sredinom oktobra prodata je poslovna zgrada u Surduličkoj ulici, na Savskom vencu, od 538 kvadrata za 311.000 evra ili 578 evra za kvadrat.

Prodato je i nekoliko stanova koji su bili u vlasništvu grada, većina u Ulici Mileve Marić Ajnštajn.

Kompanij Ramid kasnije je kupila zgradu u Ulici kralja Milutina 54, neposredno uz Klinički centar Srbije.

U poslednjih nekoliko meseci prodato je i 7,5 hektara zemljišta u blizini petlje kod Batajnice za 481 milion dinara ili oko četiri miliona evra, dok je za parcelu od 3,1 hektar na Novom Beogradu, u Bloku 53 kupac izdvojio 333 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Plac od 18 ari na Dedinju u prvoj polovini oktobra prodat je investitoru radi izgradnje stanova visokog standarda.

Na kraju, prodat je Sava centar iz trećeg puta, i objekti od 13.000 kvadrata na atraktivnoj lokaciji na Savskom nasipu, koje je, kako nam je potvrdio, kupio privrednik Petar Matijević. 

Video: Vesić o prodaji Beograđanke: Grad prodaje svoj deo, namena zgrade se ne menja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>