• 34

Može li Borča da skine sa sebe etiketu "neuređene palanke"? Dolaze Kinezi, ali i jače cene stanova

Objektivno, ovo naselje je od centra grada udaljeno nepunih 14 kilometara. Subjektivno, osećaj je drugačiji. Kada odlaze u Borču, ljudi iz ostalih delova Beograda imaju utisak da odlaze u "drugi grad", a na to ne utiče samo činjenica da prelaze most, već i nešto drugo...

  • 34
Borča panorama Borča / Printskrin: Google Maps

Borča i okolna naselja ne prestaju da se grade, ipak, iako mogu da se pohvale desetinama hiljada stanovnika, još nisu stekla status kakav uživaju neki drugi delovi grada, takođe na periferiji.

Mnogi će vam reći da je Borča poput "neuređene palanke", jer joj, istina, manjka urbanizacije, osim kada se malo zađe u naselje. Takav epitet koji je prati diktira i cene stanova, uz faktor da morate preći most, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Na kraju krajeva, i Novi Beograd je nekada bio pust, takođe prelazite most da biste došli do njega, a opet, uživa potpuno drugačiju reputaciju: ovo naselje je središte najvećih kompanija i najluksuznijih zgrada; tu žive i najbogatiji Beograđani. Tu je nikao i prvi moderan šoping mol.

Borča je, nekako, od početka viđena kao naselje gde odlaze svi oni koji više nemaju gde da spuste svoje kofere u Beogradu, mada su i sami Beograđani menjali stanove u drugim palilulskim kvartovima za nekretninu u Borči. Takođe, tu je povoljniji život za porodice, ili po meri onima kojima više prija vojvođanski mentalitet.

Ipak, lošiji kvalitet stanova ili manje reprezentativne zgrade, zidane uz put, rušile su reputaciju Borče. Nisu mnogo pomogli ni ritejl centar, veliki objekti poznatih kompanija (igračke, hrana, nameštaj), nemački trgovinski lanac, ali kažu da je Borča, ipak, naselje budućnosti.

Prirodne lepote Borče i uživanje kraj Dunava, dobro poznaju lokalci, i stranci koji sve češće posećuju ovaj deo grada, ali je ostalim Beograđanima ta vrsta zabave manje poznata. Razvoj Borče, koji bi mogao da doprinese statusu naselja, možemo reći da je krenuo s izgradnjom Pupinovog mosta koji je preko Dunava spaja sa Zemunom.

Sada na red dolaze Industrijski park i nova luka, zbog kojih bi ovaj deo opštine Palilula mogao biti interesantniji ulagačima, a mogao bi uticati i na nivo stambenih i komercijalnih sadržaja. Ovde bi posao trebalo da nađe 15.000 do 20.000 inženjera i stručnjaka iz IT oblasti.

Podsećamo, još prošlog novembra potpisan je ugovor za ovaj projekat sa kompanijom "CBRC" (China road and bridge corporation) iz Kine.

Može li se toliko praznog prostora iskoristiti u korist Borče? Ima li ona potencijal da bude drugi Novi Beograd, kako vreme bude prolazilo? Dva pomenuta projekta bi trebalo da stvore uslove da se urbanizuju naselja na levoj obali Dunava.

Borča panorama Printskrin: Google Maps

Šta je zanimljivo u celoj priči?

To što bi Borču u narednom periodu mogao da naseli ogroman broj visokokvalifikovanog, a dobro plaćenog stručnog kadra. Plate inženjera i IT stručnjaka su među najboljima u Srbiji, a dosta njih će poželeti da živi blizu posla. To znači da će se u Borči graditi zgrade i stanovi "po ukusu" stanovnika s većom platežnom moći, što takođe ukazuje na postepeno menjanje demografske slike u samom naselju.

Međutim, budućnost beogradskog kvarta, do kojeg vode autobusi 95, 96, 85 i 104, neće biti samo poslovne zgrade i stanovi. Automatski se otvara prostor za hotele, hostele, uslužne objekte, za još obdaništa, škola, domove zdravlja, restorane, šoping molove. Sala za svadbe i proslave već ima, i vrlo su popularne.

U proteklom periodu dosta se govorilo i o rekonstrukciji Pančevačkog mosta.

Dalje, nova luka bi trebalo da osnaži levu obalu Dunava, a krajem oktobra najavljena je priprema za početak gradnje auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, takozvanog Vojvođanskog "P". Kako je rečeno, na potezu između Novog Sada, Zrenjanina i Borče, gradi se auto-put sa šest traka, umesto četiri, a ta investicija je vredna oko 600 miliona evra. Gradiće se 12 petlji i tri mosta, dva preko Tamiša i most preko Tise.

Goran Vesić, zgradnja novog Doma zdravlja, Borča Novi Dom zdravlja u Borči / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pola sata od centra grada, ali...

Do Knez Mihajlove ulice imate nepunih 14 kilometara, i relativno brzo stižete do nje ako nema tradicionalne gužve na Pančevcu ili ste negde na početku naselja. Međutim, realnost je malo drugačija. Oni koji dolaze u Borču iz drugih delova Beograda, često imaju utisak da idu u drugi grad.

I ne, nije samo zbog prelaženja mosta. Stručnjaci za nekretnine kažu da se razlog krije u tome što Borči zaista fali ta "doza urbanizacije" koja bi učinila da izgubi status "prigradske palanke". Neki delovi Borče nemaju kanalizaciju, neke ulice su ili veoma tesne ili nemaju trotoar, a Borči još nedostaje i gimnazija, pozorište, dok će novi Dom zdravlja biti gotov do 2. januara 2021. godine.

I konačno dolazimo do cena stanova. Sasvim je izvesno da će biti veće, kada se u Borči ostvare svi planirani projekti. Štaviše, nekretnine bi u ovom palilulskom naselju mogle skočiti za 30%, pa do čak 50 odsto. Uzmimo u obzir da se cena po kvadratu ne menja godinama, i kreće na oko 800 do 1.000 evra, a da će kroz nekoliko godina taj isti kvadrat sasvim realno dostići cenu od 1.500 evra. Ovo su samo prognoze, dalje sve zavisi od samog tržišta.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tony

    13. novembar 2020 | 21:05

    Kao da su naselja karaburma,miljakovac,medak,veci deo zemuna,vidikovac,rakovica,nesto bolje ,sve su to favele

  • Vaske

    13. novembar 2020 | 19:53

    Favela će ostati favela dok je sveta i veka.

  • Ejsi

    13. novembar 2020 | 21:53

    Borca je samo prenatrpana dodjosima i raznim mutnim tipovima koji sade zgrade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>