• 4

U Beogradu cene divljaju, u Zagrebu pale 10%: Može li se ovih dana naći "stan na dan"?

Za ovaj tipa izdavanja nema više čak ni ponuda u Zagrebu. Jedino što se izdaje su nekretnine na duži zakup, ali je potražnja slaba

  • 4
zagreb

Foto: Unsplash

Pandemiji kovida-19 još se ne nazire kraj, a samim tim, ne vidi se kraj ni padu potražnje za stanovima u centru grada. Takav je slučaj širom sveta, pa i u Zagrebu.

Međutim, ovaj grad je doživeo još jednu nepogodu, a to su zemljotresi. Ljudi su najpre zbog korone masovno počeli da traže utočište u kućama van grada, a onda su potresne slike, nakon zemljotresa u Zagrebu, dodatno uticale na tu odluku, piše Poslovni dnevnik.

Autori stručnog članka "Uticaj pandemije i zemljotresa na tržište nekretnina u Zagrebu u prvoj polovini 2020", konstruisali su niz specifičnih pokazatelja tržišta nekretnina za grad Zagreb, koristeći podatke Poreske uprave o kupoprodaji nekretnina.

Jedan od zaključaka je pojeftinjenje od 10 odsto. Analiza je pokazala da su se tokom maja i juna, cene prodatih nekretnina u Zagrebu smanjile za ovaj procenat, u odnosu na isti period 2019. Osim toga, broj prodatih nekretnina u glavnom gradu Hrvatske manji je za 22 odsto u poređenju s istim razdobljem 2019.

"Broj prodatih nekretnina u centru Grada Zagreba i posebno u Donjem gradu, gde su nekretnine oštećene u zemljotresu najgušće raspoređene, u poslednjim mesecima se prepolovio", navode autori.

Pandemija je, kako dalje navode, usko vezana za smanjenu potražnju za turizmom u Zagrebu. Posledično, manja je i potražnja za nekretninama u centru, koje bi imale turističku namenu dok, istovremeno, raste ponuda stanova za dugoročni najam ili kupovinu u tom delu grada.

Video: Padaju krovovi, pucaju zidovi na zgradama: Dva jaka zemljotresa u Zagrebu u roku od 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    17. novembar 2020 | 18:25

    JESTE ALI STANDARD SKAČE PLATE SU SKOČILE PO PESTO EURA PA NORMALNO JE POSKUPLJENJE. JA NITI RADIM NITI IMAM PENZIJU A SKAČE MI PRITISAK I ZBOG CENA I ZBOG OVOG BLAGOSTANJA U SRBIJI

  • Draško

    17. novembar 2020 | 19:17

    Pa vi onda svi u zagreb

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>