• 11

Stan prekoputa Centralnog zatvora ili stan pored groblja: Smete li da date duplo za ovaj oglas?

Ista opština, dve ulice, različite cene. Da li i na vas, pri kupovini stana, utiču faktori kao što su blizina zatvora, stadiona ili groblja?

  • 11
Centralni zatvor, ulica Vojislava Ilica

Foto: ATA Images, Printskrin: Google Street View

Opština Voždovac je jedna od najvećih i najnaseljenijih u Beogradu, i mada se generalno dobro kotira po cenama stanova i kuća, nisu svi njeni delovi toliko popularni.

Ako ste u poziciji da birate, imate dovoljno novca i nije vam važno samo da stan bude nov ili renoviran, onda verovatno obraćate pažnju na još neke stvari. Postoje kupci kojima blizina groblja ili stadiona (navijači, buka) nimalo ne smeta, a postoje i oni koji bi radije da im stan gleda na reku ili tržni centar.

Isto tako, mnogima ne bi bilo svejedno da žive nadomak Centralnog zatvora u Beogradu, ipak, i ta ulica mora imati stanovnike. Utiče li to na popularnost Bačvanske ulice, neznatno udaljene od čuvene Ulice Vojislava Ilića, koja je godinama na ceni?

Pre izvesnog vremena, na domaćem sajtu za nekretnine, bio je aktivan oglas u kojem se navodi da je stan od 72 m2 na prodaju. Nalazi se u Bačvanskoj ulici, gde i CZ, i koštao je "samo" 85.000 evra. Zašto kažemo samo? Zato što bi stan iste veličine u V. Ilića koštao verovatno duplo više.

Pre nekoliko dana je ažuriran i oglas, postavljen 1. septembra, u kojem piše sledeće: "Voždovac, Lekino brdo, Ulica Bačvanska, prekoputa Centralnog zatvora, nalazi se stan po strukturi dvoiposoban 60m2 u suterenu dvospratne zgrade sa dvoristem...".

Ako zanemarimo ostale "mane" koje utiču na cenu ove nekretnine, pomalo je neverovatno da se stan u ovom delu grada, i ove veličine, prodaje za 45.500 evra. To znači da je kvadrat 758 evra, dok se u V. Ilića teško nalazi kvadrat ispod 1.500 do 1.800 evra, pri čemu ima dosta luxe stanova, čija je cena po m2 - 2.000 ili 2.500 evra.

stan bačvanska BLUR

Foto: Printskrin/kupujemprodajem

Ono što je takođe primetno, ali što svakako ima veze i sa dužinom ulice, jeste da se trenutno prodaje mnogo više stanova lociranih u V. Ilića nego u Bačvanskoj. Ali, hajde da se dotaknemo i faktora pomenutog na početku ovog teksta. Ima li i blizina CZ-a veze s tim?

Kada biste prodavali stan, da li biste ga pre oglasili kao nekretninu koja se nalazi "nadomak čuvene Ulice Vojislava" Ilića, gde su sada razni trgovinski objekti, restorani i spa centri, ili kao nekretninu s pogledom na CZ? Ako se stan nalazi baš u Bačvanskoj, i gleda na zatvor, onda bi drugi opis svakako bio "tačniji".

S druge strane, ne biste pogrešili ni kada biste napisali ovo prvo, ali bi kupci verovatno bili pomalo razočarani kada bi shvatili o kakvoj nekretnini je reč. Ono što je, međutim, jedino bitno i presudno - jeste kako se kupac oseća u vezi sa tim.

Neki stanari su čak govorili da se osećaju sigurnije jer žive blizu zatvora, dok neki drugi, koji verovatno nemaju izbor, nisu najsrećniji što im je prvi jutarnji pogled - onaj na dvorište zatvora. Ako ste "ušuškani" u svoja četiri zida i ako opremite stan po svojoj meri, da li je okolina uopšte bitna?

stan bačvanska

Foto: Printskrin/googlemaps

Činjenica je da jeste. Kada biste pitali ljude da li bi radije živeli kraj reke i šetališta, ili kraj groblja, čisto sumnjamo da bi se pre odlučili za drugi odgovor, što je sasvim prirodno.

Groblje samo po sebi ima negativnu konotaciju, baš kao i zatvor, dok sa druge strane, blizina tržnog centra, apoteke, velikog prehrambenog lanca, poslovnih objekata i tome slično - automatski podiže cenu nekretnina koja se nalazi okolo.

Iako vam ova tema možda deluje bezazleno, jer samo okruženje nema dodira s jedinicom koju kupujete, subjektivni osećaj u ovom slučaju nepogrešivo obara cene na tržištu, a i sama prodaja ide slabije. Ne samo kod nas, već i u svetu. Strani analitičari su se detaljnije bavili time i istakli prednosti i mane stanovanja kraj groblja.

Prednosti su, kako navode, to što oko groblja ima dosta zelenila i nema mnogo modernih građevina, zatim okruženje je mirno i tiho, i nekretnine su obično povoljnije. Mane su što blizina groblja budi jezu u ljudima, zatim potencijalna kontaminacija okruženja i to što onaj koji prodaje nekretninu - duže čeka na krajnji ishod.

Pišite nam kakva su vaša iskustva u vezi sa ovom temom.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severus

    22. novembar 2020 | 11:30

    Kao prvo jeftiniji je ne zbog CZ-a vec zato sto je suteren tako reci podrum bez svetlosti

  • Lejla

    22. novembar 2020 | 11:44

    Blizu groblja...najmirnije komšije...

  • Losmi

    22. novembar 2020 | 11:54

    Stvar je u podrumcini a ne u zatvoru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>