• 14

Srpska posla ili pravi razlog? Najteže se prodaju stanovi na prvom i poslednjem spratu, evo i zašto

Kupci nekretnina razmatraju nekoliko faktora pre konačnog potpisivanja ugovora, a jedan od njih je visina na kojoj se stan nalazi

  • 14
stan, zgrada

Foto: Unsplash

Ako ste barem jednom prodavali stan, onda otprilike znate kako stvari funkcionišu: kupci najviše traže da je stan nov ili da pripada starogradnji - ali da je renoviran, da je svetao, da po mogućstvu ima terasu i nekoliko praktično podeljenih prostorija, da je u dobrom delu gradu i da je na odgovarajućem spratu.

Nije lako ispuniti sve ove uslove, ali se ispostavilo da kupci na jedne faktore pre "zažmure" nego na neke druge. Na primer, nije svakome san da živi u centru grada ili da mu stan bude ogroman, ali gotovo svaki kupac gleda sprat na kojem se stan nalazi.

Analiza pokazuje da se najlošije prodaju jedinice na prvom i poslednjem spratu zgrade.

Kada je reč o prvom spratu, uglavnom se plaše lakih provala, zatim buke sa ulice, a kada govorimo o poslednjem ili nekom višem spratu u zgradi - razloga je nekoliko. Od mogućeg kvara lifta, preko straha od visine, do otežanog bežanja iz objekta u slučaju poplava ili požara.

Stručnjaci kažu da su mane viših spratova to što su stanari osuđeni na lift, koji se lako može pokvariti, a mnogi imaju i fobiju da uđu u taj mali prostor. Kod nas, zgrade uglavnom imaju do pet spratova, dok soliteri mogu imati i 10 ili 15 spratova, što svakako treba uzeti u obzir pri kupovini.

Kada živite na višem spratu, teže je i da donesete neke stvari u stan, na primer, nameštaj. O tome govori i odluka jednog domaćeg proizvođača da uslugu nošenja nameštaja naplaćuje po spratu - i to 200 dinara. Dakle, ako živite na 9. spratu, isporuku ćete platiti čak 1.800 dinara više nego vaš komšija iz prizemlja.

S druge strane, ako su zgrade moderne i luksuzne, te obiluju luxe stanovima, tu se može desiti da se nekretnine na višim spratovima naplaćuju po "premijum ceni" - zbog pogleda. Posebno ako je lokacija atraktivna: uz reku, šumu, šetalište i tome slično. Naravno, nema ni svaki "stan na visini" istu poziciju, tj. ne gleda na istu stranu.

Bela Hadid, Njujork, stan, apartman

Foto: Profimedia/IMP Features/IMP Features

U stanovima koji su na visini ili u potkrovlju, uglavnom je mnogo toplije leti nego u stanovima na nižim spratovima. Ljudi zbog toga češće pale klimu, kako bi rashladili prostor, a to se kasnije odražava i na račun za struju.

Ali, da ne bismo samo kudili jedinice na višim spratovima, evo i nekoliko prednosti.

Ono što na neki način može biti mana - zbog cene - ujedno je i vrlina života na višem spratu, jer ćete uživati u pogledu. Opet napominjemo, to svakako zavisi od pozicije stana, zato birajte pametno. U skladu sa tim, prednost je što imate više pristupa prirodnoj svetlosti od stanara koji žive ispod vas.

Ne samo da će vam stan biti svetliji, već će u njega ući i više svežeg vazduha. Takođe, i ovo možete preokrenuti u svoju korist: umesto da koristite lift, idite stepenicama i tako naterajte sebe da budete aktivni i vitalni svaki dan.

Kada živite u stanu na višem spratu, treba da cenite to što ste donekle izolovani. Ne čujete buku s ulice, manje vam zvone na vrata razni promoteri ili prodajni agenti, zaštićeniji ste od eventualnih provalnika.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(B.Đ.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    Već dugo živim u staroj zgradi, na drugom spratu bez lifta. Nikad mi to nije posebno smetalo. Ali, pre nekoliko meseci polomila sam nogu, i to tako da je bila neophodna operacija i da više od dva meseca nisam smela da se oslonim na nju. Za to vreme, kad god sam, zbog kontrole, morala da siđem sa tog drugog sprata, bilo je problema. Zvala sam privatni medicinski transport da me odnesu i donesu jer drukčije nisam smela da idem. Hiljadu puta sam pomislila kako bi sve bilo lakše da sam u prizemlju, ili na nekom višem spratu sa liftom koji uvek radi. Zvala sam čak i prijateljicu koja radi u solis nekretninama i raspitivala se čega ima u ponudi. Ne bih mogla sada da se selim, ali razmišljam unapred, mlađa sigurno neću biti, pa bi bilo mnogo jednostavnije biti negde niže, ili više, ali sa liftom.

  • Boba

    Kad smo mi kupovali stan, moj suprug je bio sprečen da ide sa ćerkama i samnom da izaberemo stan. Opredelili smo se za ovaj, jer je lokacija izvanredna. Stan je visoko prizemlje. Stan je klasična stara gradnja. Moj suprug je imao samo jednu primedbu. Spratnost. Međutim, suprug je preležao moždani udar i sad ne može dovoljno da se Bogu zahvali što imamo stan u prizemlju. Svakodnevno bez problema izlazi napolje. Tako da sve to ne treba uzimati zdravo za gotovo.

  • Marina

    Pre par meseci smo kupili sinovima stanove. Jedan je na prvom drugi pravo visoko prizemlje. Imaju i lodje. Mesecima smo tražili. Zadnji sprat nije bio opcija. I ono što mi znamo cena nije zavisila od spratnosti nego samo od lokacije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke