• 14

Srpska posla ili pravi razlog? Najteže se prodaju stanovi na prvom i poslednjem spratu, evo i zašto

Kupci nekretnina razmatraju nekoliko faktora pre konačnog potpisivanja ugovora, a jedan od njih je visina na kojoj se stan nalazi

  • 14
stan, zgrada

Foto: Unsplash

Ako ste barem jednom prodavali stan, onda otprilike znate kako stvari funkcionišu: kupci najviše traže da je stan nov ili da pripada starogradnji - ali da je renoviran, da je svetao, da po mogućstvu ima terasu i nekoliko praktično podeljenih prostorija, da je u dobrom delu gradu i da je na odgovarajućem spratu.

Nije lako ispuniti sve ove uslove, ali se ispostavilo da kupci na jedne faktore pre "zažmure" nego na neke druge. Na primer, nije svakome san da živi u centru grada ili da mu stan bude ogroman, ali gotovo svaki kupac gleda sprat na kojem se stan nalazi.

Analiza pokazuje da se najlošije prodaju jedinice na prvom i poslednjem spratu zgrade.

Kada je reč o prvom spratu, uglavnom se plaše lakih provala, zatim buke sa ulice, a kada govorimo o poslednjem ili nekom višem spratu u zgradi - razloga je nekoliko. Od mogućeg kvara lifta, preko straha od visine, do otežanog bežanja iz objekta u slučaju poplava ili požara.

Stručnjaci kažu da su mane viših spratova to što su stanari osuđeni na lift, koji se lako može pokvariti, a mnogi imaju i fobiju da uđu u taj mali prostor. Kod nas, zgrade uglavnom imaju do pet spratova, dok soliteri mogu imati i 10 ili 15 spratova, što svakako treba uzeti u obzir pri kupovini.

Kada živite na višem spratu, teže je i da donesete neke stvari u stan, na primer, nameštaj. O tome govori i odluka jednog domaćeg proizvođača da uslugu nošenja nameštaja naplaćuje po spratu - i to 200 dinara. Dakle, ako živite na 9. spratu, isporuku ćete platiti čak 1.800 dinara više nego vaš komšija iz prizemlja.

S druge strane, ako su zgrade moderne i luksuzne, te obiluju luxe stanovima, tu se može desiti da se nekretnine na višim spratovima naplaćuju po "premijum ceni" - zbog pogleda. Posebno ako je lokacija atraktivna: uz reku, šumu, šetalište i tome slično. Naravno, nema ni svaki "stan na visini" istu poziciju, tj. ne gleda na istu stranu.

Bela Hadid, Njujork, stan, apartman

Foto: Profimedia/IMP Features/IMP Features

U stanovima koji su na visini ili u potkrovlju, uglavnom je mnogo toplije leti nego u stanovima na nižim spratovima. Ljudi zbog toga češće pale klimu, kako bi rashladili prostor, a to se kasnije odražava i na račun za struju.

Ali, da ne bismo samo kudili jedinice na višim spratovima, evo i nekoliko prednosti.

Ono što na neki način može biti mana - zbog cene - ujedno je i vrlina života na višem spratu, jer ćete uživati u pogledu. Opet napominjemo, to svakako zavisi od pozicije stana, zato birajte pametno. U skladu sa tim, prednost je što imate više pristupa prirodnoj svetlosti od stanara koji žive ispod vas.

Ne samo da će vam stan biti svetliji, već će u njega ući i više svežeg vazduha. Takođe, i ovo možete preokrenuti u svoju korist: umesto da koristite lift, idite stepenicama i tako naterajte sebe da budete aktivni i vitalni svaki dan.

Kada živite u stanu na višem spratu, treba da cenite to što ste donekle izolovani. Ne čujete buku s ulice, manje vam zvone na vrata razni promoteri ili prodajni agenti, zaštićeniji ste od eventualnih provalnika.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cole

    21. novembar 2020 | 08:26

    Mislite na prizemlju,prvi sprat je trazen pogotovo od starijih ljudi

  • Nole

    21. novembar 2020 | 08:44

    Stanovi na prvom spratu su i najskuplji!!!

  • Avijaticar

    21. novembar 2020 | 08:40

    U zgradi gde ja zivim, stan na 1. spratu je 15 000 € skuplji od stanova na svim ostalim spratovima (a ima ih 4 ). I proda se cim se postavi oglas. Tako je u mojoj zgradi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>