• 0

Cene stanova u jednom od najskupljih gradova na svetu ne prestaju da padaju

Sveobuhvatne mere, uvedene u borbi protiv virusa kovid-19, pogoršale su ekonomsku situaciju

  • 0
Hongkong virus

Foto: Tanjug/AP

Četvrti talas virusa kovid-19 u Hongkongu dovešće do dodatnog smanjenja cena nekretnina u tom gradu, jednom od najskupljih na svetu, nakon što su cene pale za 0,6 odsto u oktobru, procenjuju stručnjaci.

Hongkong je sa oko 6.700 stanovnika po kvadratnom kilometru jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, a S&P Global Ratings navodi u izveštaju da ograničena ponuda stambenog prostora, ipak, može sprečiti drastičan pad cena stanova usled pandemije.

Procenjuje se da će cene nekretnina u Hongkongu pasti za dodatnih pet odsto 2021. godine, nakon pada od 7% krajem oktobra 2020, u odnosu na dostignuti vrhunac cena u junu 2019. godine.

Iako Hongkong nije uveo potpunu blokadu ili policijski čas, sveobuhvatne mere uvedene u borbi protiv virusa kovid-19 pogoršale su ekonomsku situaciju u tom gradu na jugoistoku Kine.

U Hongkongu, koji je nedavno pooštrio mere usled četvrtog talasa kovida-19, od početka krize tim virusom je zaraženo 5.948 ljudi, od kojih je 108 umrlo od posledica korone, a 540 je aktivnih slučajeva.

Na cene nekretnina može uticati i stopa nezaposlenosti u Hongkongu, pošto je dostigla nivo od 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina, ocenjuju ekonomisti. Oko 257.800 ljudi bilo je bez posla od avgusta do oktobra, podaci su hongkonškog Zavoda za popise i statistiku.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>