• 0

"Ništa grandiozno ne nudimo, osim mira, vazduha, dobre hrane". Još jedno selo daje kuće za 1 evro

Kastropinjano je poslednje u nizu italijanskih sela gde su kuće maltene besplatne, ipak, kupca nije lako naći

  • 0
Selo Castropignano, Italija

Kastropinjano / Foto: Shutterstock

Ah, ta Italija, okupana suncem, puna veselih ljudi i turističkih atrakcija, koje viđamo i u mnogim svetskim blokbasterima. Ipak, od početka godine, tu zemlju nažalost prate nešto mračniji epiteti.

Ni pre korona krize, ekonomija Italije nije bila na zavidnom nivou kao u nekim drugim zemljama Unije, a situacija je postala dramatična kada je usledila zdravstvena kriza. Tada su lokalne novine iz celog sveta pisale: "Samo da ne doživimo italijanski scenario", misleći na potresne scene iz bolnica i veliki broj zaraženih koronom.

Sumorna slika je uticala na to da Italijani napuštaju rodnu zemlju, ali i da je turisti sve slabije posećuju, i to bez namere da nekada tu žive, kako su možda planirali u prošlosti. Zato se trend prodaje kuća za 1 evro u italijanskim selima nastavlja. Ona su prazna, napuštena, a prelepa.

Poslednje na listi sela koja nude ovu opciju je Kastropinjano (Castropignano), a sve je počelo 2018. godine, jer je Italija želela da oživi svoja sela, da u njih vrati ljude, ali one koji će transformisati zajednicu i doprineti njenom razvoju. Dakle, nije dovoljno da samo kupite kuću, zato mnogi i ne "padaju" na tu foru.

Ovo selo se nalazi u planinskom regionu Molize, na nadmorskoj visini od 615 metara, i u njemu je prema popisu iz 2011. živelo svega 457 osoba. Ako volite južnjački temperament Čizme, netaknute plaže, brda i vinograde, onda je Kastropinjano kao poručena destinacija za vas.

U obaveštenju izdatom prošlog meseca, zvaničnici iz Kastropinjana najavili su da nude napuštene kuće "za džabe" ili 1 evro, ali umesto da nekretninu daju onome ko ponudi najviše, gradonačelnik Nikola Skapilati kaže da želi da "određena kuća ode u ruke onoga kojem najviše odgovara".

Selo Castropignano, Italija

Kastropinjano / Foto: Shutterstock

- Svi koji žele da se nastane kod nas, mogu mi poslati ponudu na mejl, u kojoj će navesti kako planiraju da redizajniraju kuću i šta žele da učine sa ovom imovinom: da li žele da im bude kuća, prodavnica ili zanatska radnja - rekao je Skapilati.

Takođe, potencijalni kupci treba da navedu i svoje zahteve. Na primer, da li koriste invalidska kolica, ili možda ne vole da pešače. Selo je maleno, ulice su uske, i kola tuda ne prolaze.

Kako je gradonačelnik dalje naveo, "ovo selo nema ništa grandiozno da ponudi, osim mira, tišine, netaknute prirode, vazduha bogatog kiseonikom, sjajnih pogleda i fantastične hrane, idealne za detoksikaciju od svakodnevnog stresa".

Kuće u ponudi su srušene zgrade kojima je potrebna velika obnova. Ko god kupi kuću, mora da potpiše polisu od 2.000 €, sa dvogodišnjom garancijom. Ako sve bude u redu, taj novac će biti vraćen na kraju roka za obnovu. Da biste se prijavili za kupovinu kuće u Kastropinjanu, pošaljite mejl na nicola.scapillati@me.com.

Video: Dao je otkaz, vratio se na selo i ostvario dečački san: Brkine krave su najveće mazulje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>