• 0

Moderni i novi, ali skučeni stanovi u centru više nisu prioritet: Ova nacija menja navike iz korena

Španija je jedna od najteže pogođenih zemalja u korona krizi, kako u zdravstvenom, tako i u ekonomskom smislu

  • 0
madrid, španija

Madrid / Foto: Pixabay

Tržište koje se rapidno, neočekivano i pomalo sumanuto menjalo tokom ove korona krize - jesu nekretnine. Tako je u celom svetu, ne samo u nekim zemljama. I dalje raste potražnja za kućama van grada, ali i za većim, svetlim prostorima.

Ipak, sada govorimo samo o Špancima, naciji koja je pretrpela mnogo u prethodnom periodu, kako sa zdravstvene, tako i s ekonomske strane. Osim mnogobrojnih zaposlenih u turizmu koji je osetno ugrožen, milioni Španaca počeli su da rade od kuće, što je stvorilo nove probleme.

Sve i da ne rade na daljinu, kada su se našli u dugim karantinima, shvatili su koliko je veličina prostora bitna, ali i opremljenost, pozicija stana u kojem žive. Naime, zarobljeni u skučenim, malim stanovima u centru ili oko njega, koje plaćaju papreno, Španci su odlučili da je vreme da se neke navike i stavovi promene.

Agenti za nekretnine, građevinci i arhitekte vide rast potražnje za izdvojenim domovima s više prostora, na lokacijama gde je bolji kvalitet vazduha, a sigurnost na višem nivou. Haime Pablo iz Madrida takođe navodi da ljudi sada traže "višenamenske, veće i svetlije prostore".

Žele i izolovane prostorije za rad, čak i ako to košta više. Ander Ečevarija, vlasnik firme "100x100" kaže da su se takvi zahtevi uvećali za maltene četiri puta od kraja juna. Oko 90 odsto klijenata se sada više interesuje i za ventilacione sisteme u zgradama, što pre pandemije nije bio slučaj.

Zdravstvena kriza i strah od zaraze virusom korona, (in) direktno su se odrazili na tržište nekretnina. Španci masovno razgledaju samostojeće kuće, za 86% više su to činili proletos u Madridu, i za 46% više u Barseloni. Postoje predviđanja i da će kupci sve više stremiti ka kupovini imanja gde mogu sami da proizvode energiju, te da se bave poljoprivredom.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>