• 8
 ≫ 

Možete da spustite cenu stana koji kupujete i 30 odsto! Konačno se vidi pomeranje na tržištu

 ≫ 

Ispostavilo se da su cene stanova niže za 10 odsto od one koja piše u oglasima, a u toku prodaje ide i ispod 30 odsto.

  • 8
Beograd na vodi Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa, iako i dalje traje, nije ostavila trajnije posledice po tržište nekretnina. Tokom vanrednog stanja smanjio se broj realizovanih kupoprodaja, a stanovima za izdavanje je, u manjoj meri, snižavana cena. Možemo reći da se drastičniji pad u ceni, pogotovo kod kupoprodaje nekretnina, nije desio. Nekog pomeranja ipak, ima. 

Kupci koji gledaju oglase i obilaze nekretnine često su svedoci da se tražene i prodajne cene u velikoj meri razlikuju, nekad čak i za 20 - 30%. Portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ustupio nam je podatke kakav je odnos između prosečnih oglašenih i prosečnih prodajnih cena stanova. Analiza prosečnih oglašenih cena rađena je na uzorku od preko 73. 000 oglasa starogradnje, koliko ih ima na ovom portalu, a za prosečne prodajne cene, korišćeni su zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda.

Beogradska opština sa najvišim prosečnim cenama i starogradnje i novogradnje je Savski venac.

Na ovoj opštini je kompleks "Beograd na vodi" doprineo da porastu cene i stanova u okolnim kvartovima, dok kuće na Savskom vencu, tradicionalno već decenijama unazad, drže visoke cene. Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je upravo na Savskom vencu najveća razlika između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji - i to čak 760 evra/m2! Tako je prosečna tražena cena stanova u starogradnji 2510 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1750 evra/m2, prema podacima 4zida.rs i RGZ-a. Na osnovu ovoga vidimo da se stanovi u starogradnji na Savskom vencu prodaju u proseku za 30% nižu cenu od one koja stoji u oglasima.

Opštine Stari grad i Vračar takođe stoje "rame uz rame" sa Savskim vencem po broju luksuznih stanova i ceni kvadrata nekretnina. Ipak, na ove dve opštine je odnos između prosečne tražene cene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji umereniji. Tako se cene stanova snižavaju za oko 11% prilikom prodaje. Razlika između prosečne tražene i prosečne prodajne cene stanova u starogradnji na Starom gradu je nešto viša od 270 evra, dok na Vračaru ta razlika iznosi 230 evra.

BG tražene i prodajne cene Foto: 4zida.rs

Na opštini Novi Beograd sličan je odnos cena tražnje-prodaje, kao i na Starom gradu i Vračaru. Prosečna tražena cena stanova u starogradnji je 1795 evra/m2, a prosečna prodajna cena 1598 evra/m2, na osnovu čega vidimo da se cene u pregovorima snižavaju za oko 10%.

- Postoje brojni razlozi zbog kojih vlasnici nekretnina ili agenti koji ih zastupaju u oglasima navode višu cenu od one za koju bi prodali svoju nekretninu. Neko želi sebi da ostavi prostora za pregovore, a nekom se ne žuri sa prodajom i bitnije mu je da postigne višu cenu, nego da što pre realizuje prodaju. Ipak, ako kupujete nekretninu, korisno je pratiti odnos traženih i prodajnih cena da biste i vi sami znali koliko su neke cene realne, ali i kako da nastupite u pregovorima - kaže nam Jasmin Dražić sa portala 4.zida koja dugo godina prati tržište nekretnina.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bat

    11. decembar 2020 | 08:03

    Ovde se opasan amater igra sa statistikom. Prosek može da prevari i pokaže potpuno pograšan efekat od onog koji vidite ako pogrešite u samo jednom koraku. Angažujte profesionalce za ovakve računske operacije.

  • R9

    11. decembar 2020 | 10:50

    Cim ti moras da das mesecnu platu za kvadrat stana, nesto tu nije uredu... Il je skupo, il je nizak standard. Vi procenite...

  • Eoko

    11. decembar 2020 | 10:34

    Biće na leto sve u pola cene. Ide velika kriza.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>