• 17
 ≫ 

Ubedljivo najgledanija nekretnina u Srbiji u 2020: Milion puta gledane njene sobe, dvorišta...

 ≫ 

"Ova specifična godina je bila nekako u znaku povratka prirodi, investiranja u nekretnine koje su van grada ili u kuće sa dvorištem", kažu naši sagovornici

  • 17
Titova vila, nekretnine.rs

Foto: Nekretnine.rs

Bliži se kraj ove izazovne godine i vreme je za sumiranje rezultata i stanja u svim industrijama. Pandemija korona virusa, potpuno je, gotovo preko noći, izmenila pravila u svim branšama. U situaciji na koju građani nisu navikli, mnogi su se odlučili da slobodne ili radne dane uz računar provedu u nekoj od vikendica – svojoj ili iznajmljenoj.

I tako je došlo do fenomena kojem svedočimo, korona virus je lansirao veliki skok potražnje za kućama i vikendicama po Srbiji, i za izdavanje i za kupovinu. Nije stalo ni tržište stanova. Gotovo 90 njih koji su ponuđeni na prodaju otišlo je za keš.

To nam potvrđuju i naši saradnici sa portala koji se bave nekretinanima, a o tome smo više puta pisali prethodnih meseci. Tražnja ne posustaje, je zajednički zaključak.

U tome su građani Srbije našli i najbrži način da zarade. Izgradnja drvenih kućica i bungalova je cvetala kao i prodaja ili izadavanje svega što se moglo za tu priliku opremiti. Najtraženije na tržištu nekretnina su bile one van gradova.

A šta mislite šta je ipak odnelo tron?

 

Kako kažu naši sagovornici sa Nekretnine.rs, u 2020. godini posetioci su najviše najviše puta pregledali oglase iz kategorije prodaja stanova.

Pri tome, oglas koji beleži ubedljivo najveći broj pregleda je oglas za prodaju stanova u novogradnji na Zlatiboru - Titova Vila Apartments&SPA.

- Uzimajući u obzir čitavu situaciju sa pandemijom, nije uopšte čudno interesovanje građana za nekretnine van gradova. Kada sumiramo rezultate, ova specifična godina je bila nekako u znaku povratka prirodi, investiranja u nekretnine koje su van grada ili u kuće sa dvorištem - rekli su nam sa tog portala koji pomno prati tržište i raspolaže detaljnim podacima.

Najviše vas je zanimao, odnosno najviše te gledali Titovu vilu koja kompleks na nadmorskoj visini od preko 1000 metara. U blizini se nalazi ruža vetrova, mesto na kome se ukrštaju mediteranski i kontinentalni vetrovi. Kompleks poseduje sve sto je neophodno za potpuno uzivanje. Muzej Restoran, Bogat SPA centar, Otvoreni bazen, Park za decu, usluzni veseraj, Konferencijsku salu, i Recepciju. Apartmani su kvadratura 25-37, a po želji kupca mogu se spojiti u jedan veći apartman. Useljenje prvih stanara očekuje se ovih dana.

Opšta pomama za vikendicama na planini

 

Zlatibor je postao sve popularnija destinacija, pa tako i u doba korone mnogi Beograđani, ali i ostali, mir i tišinu tražili su upravo u ovom odmaralištu. Zato je u ovom trenutku veoma teško doći do slobodne vikendice za iznajmljivanje.

Slično je i na Kopaoniku, gde je prilično puno i zimi i u toplijim danima i kada je stanje redovno. Vlasnici izdaju vikendice i apartmane po ceni od 10 do 35 evra zanoć u mestima Brzeće, Brus, naselju Treska... Što bliže centru, naravno, to skuplje, pa je tako cena vile za noć najma i dva puta veća.

Mnogi su rešili da iskoriste ovo vreme za rad i odmor na Fruškoj gori, a klijentela je, kako kažu agenti, pre svega iz Beograda i Novog Sada.  U doba socijalnog distanciranja, vlasnici su pristali i na snižene cene, kako bi ugostili jednu porodicu. Za vilu je ipak potrebno dosta novca, od 60 pa do 250 evra dnevno.

Mnogi biraju i kupuju

 

Najpopularnija mesta oko Beograda su Avala i Lipovica ili Grocka. U Lipovici u proseku, kvadratni metar kuće košto oko 500 evra, isto kao i kvadrat kod Lipovačke šume. To znači da je za veliku vikend kuću od 100 kvadrata trebalo izdvojiti manje od 50.000 evra, koliko vam treba za garsonjeru u centru Beograda. A budući da je reč o vikendici, možete tražiti i one upola manje kvadrature i to je sasvim dovoljno da se porodica osami i odmori. U Grockoj je prosečna cena kvadrata oko 450 evra, a u Ritopeku oko 500 evra. Slično je stanje i na Kosmaju i Avali.

Zaljubljenici u Vojvodinu još mogu da pregledaju ponudu u selima Banata gde može da se nađe petosobna nekretnina po ceni od tek 3.500 evra, što je stvarno neverovatno niska cena nekretnine. Čak i da je potrebno uložiti u renoviranje, eto vam i zanimacije tokom slobodnih dana.

Ljubitelji pecanja mogu da razmisle o nekretninama uz Tisu ili Veliku Moravu. Recimo, u okolini Novog Bečeja, mogu da se nađu vikendice od 5.000 evra pa do 20.000 evra, za one najskuplje i najbolje opremljene.

Ljubitelji pecanja na Velikoj Moravi verovatno mogu proći i dosta jeftinije. Za nekoliko hiljada evra, na primer, možete kupiti ozidanu kuću sa voćnjakom, idealno za pecanje i uživanje u bilo kojoj, a posebno u aktuelnoj situaciji. Vikendice uz ovu reku mogu da se nađu po ceni od nekoliko hiljada evra, pa do 15.000 do 20.000 evra, zavisno od mikrolokacije i opremljenosti.

Smeštaj za predstojeće praznike, kažu upućeni, gotovo je popunjen uprkos apelima i merama koje su na snazi u cilju sprečavanja koronavirusa. 

Ipak, kada govorimo o većinskom broju građana koji će zauzeti hotele i apartmane, situacija je sledeća: hotelski kapaciteti ne smeju da budu popunjeni skroz, već ta popunjenost mora biti 30 do 35 odsto. Ova naredba dolazi iz Vlade Srbije i svaki objekat će se strogo kontrolisati.

Bilo da putujete za praznike ili ostajete u svom mestu, još jednom apelujemo da budete savesni, poštujete sve propisane mere i čuvate svoje, i zdravlje svojih porodica.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    12. decembar 2020 | 08:38

    Unistili su Zlatibor sa zgradetinama

  • Tanja

    12. decembar 2020 | 11:31

    Zlatibor je postao Vašar i ništa više uzas.

  • ZC Studenica

    12. decembar 2020 | 12:41

    Svi restorani i hoteli koji budu organizovali Novogodišnje zabave,da plate eventualno lečenje prisutnim gostima koji obole od kovida.Ja ne mogu da provedem u svom domu,sa svojom decom ni Uskrs,ni rodjendan,ni Novu godinu,ni Božić zbog bahatih koje kovid ne dotiče...Ne možemo više narode moj...Imajte obzira...Mi nismo željni novca,provoda,planina,zabava...Željni smo svoje dece,svojih kuća...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>