• 0
 ≫ 

U ovom gradu iz komšiluka padaju cene zakupa, a centar je opet tražen

 ≫ 

Do pre nekoliko nedelja, Zagrepčani su u većem broju tražili mesto za stanovanje negde na periferiji. Ali, opet je zavladao stari trend

  • 0
zagreb

Foto: Unsplash

Prethodnih meseci, svi koji su mogli da pobegnu iz centra bilo kog grada, to su i činili. Svejedno da li žive u Beogradu, Zagrebu ili Njujorku. Rasla je potreba za izolacijom, prirodom, mirom.

Hrvatska prestonica je imala i tu nesreću da je, osim širenja zaraze kovida-19, pogode i jaki zemljotresi, koji su "prodrmali" i tamošnje tržište nekretnina. Ipak, da je reč o "nemirnom moru", potvrđuje i činjenica da se ovih dana vratio stari trend.

Dakle, Zagrepčani manje napuštaju centar svog grada. Direktorka jedne zagrebačke agencije za nekretnine kaže da ljudi "polako zaboravljaju stres koji im je uzrokovao zemljotres, i pokazuju novo interesovanje za centar", prenosi Poslovni dnevnik.

Dodaje da i stranci, koji su poslednjih meseci posetili grad, takođe žele da budu u centru zbivanja, i ne brinu ih elementarne nepogode. Do marta 2020. centar hrvatske prestonice je tradicionalno vrveo od ljudi, a onda je naglo počeo da se prazni, zbog ova dva ključna faktora.

Ipak, iako se trend polako vraća, to ne znači da se vraćaju i stare cene. Naime, u zavisnosti od lokacije, kvadrature i uređenosti nekretnine, prosečna cena je oko 400 evra za sam centar, a 300 evra za jedinice u okolnim kvartovima.

Luksuzni stanovi u najužem centru Zagreba mesečno koštaju i do 2.000 evra.

Iz hrvatske agencije za nekretnine kažu da je na tržište uticao i priliv stranaca, koji su odsedali u stanovima, koje su Zagrepčani kupovali s idejom da ih izdaju na dan. Taj priliv je drastično opao tokom pandemije, ali se sada situacija pomalo popravlja.

Najbolje "idu" manji stanovi, do 40 m2, odnosno tu su cene najmanje promenjene, i iznose nekih 470 evra. Ipak, činjenica je da su novembarske cene, za jedinicu od oko 100 m2, bile 3 odsto niže u odnosu na one iz oktobra, i čak 9 procenata niže u poređenju s novembrom 2019. godine.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>