• 5

Oni čuvaju najskuplju svetsku nekretninu: Teško da će ikada biti na prodaju, a evo koliko vredi

U pitanju je Bakingemska palata, koja po svom raskošu, tradiciji, ali i ceni, ostaje na tronu prestižnih svetskih nekretnina i posle 2020. godine...

  • 5
britanski gardisti

Foto: Pixabay

Britanski gardisti imaju veoma značajnu i odgovornu ulogu: oni danonoćno čuvaju najskuplju svestku nekretninu, Bakingemsku palatu, koja je u vlasništvu britanske kraljevske porodice.

Procenjuje se da vredi 2,9 milijardi dolara i ostaje na tronu prestižnih svetskih nekretnina i posle 2020. godine, kao što je i očekivano. Palata je samo jedna od brojnih raskošnih imovina koje poseduju Elizabeta II i članovi njene porodice.

Nalazi se u Vestminsteru, London, a sastoji se od 775 soba, 78 kupatila, 92 kancelarije i 19 kabina. Zvanična je rezidencija britanske monarhije od 1873. godine.

U pogledu veličine, palata ima čak 77.000 kvadratnih metara. Međutim, uprkos impresivnoj veličini i tituli najskuplje kuće na svetu, ona još uvek nije najveća palata na svetu.

Gotovo je sigurno da Bakingemska palata nikada neće biti na prodaju, što dodatno utiče na njenu vrednost. Zanimljivo je da se nalazi na mestu nekadašnje bašte sa dudovima, koje je posadio kralj Džejms III, kako bi skupljao svilene bube.

Ipak, pošto je bio posadio pogrešnu vrstu duda - proizvodnja svile nikada nije zaživela. On je 1761. kupio kao kuću za svoju suprugu, kraljicu Šarlotu, a preuređena je u palatu 1820. godine.

Ono što možda niste znali o najskupljoj nekretnini na svetu jeste da ima 1.514 vrata i 760 prozora, koji se čiste jednom u mesec i po dana.

Na drugom mestu liste je kuća Antilla (Indija), vredna milijardu dolara, a na trećem mestu se nalazi vila Leopolda (Azurna obala), od 750 miliona dolara.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša..

    1. januar 2021 | 14:18

    Sve to zahvaljujući pljačkanju kolonija.

  • Dosadnjaković

    1. januar 2021 | 13:52

    Interesantan članak, jedino što pišete kao da je Bakingemska palata privatno vlasništvo kraljevske porodice. Znači, kada bi kraljici došlo da proda BP i uzme tih par milijardi, britanski parlament, vlada, grad London i stanovništvo bi to prihvatili? Da im neki rus oligarh, šeik, amer iz silicijumske doline, klan Kardašijan kupe tu palatu, a kraljevska familija gurne milijarde u džep? Mislim da to tako ne bi prošlo. Tačnije bi bilo napisati da kraljevska porodica uživa blagodeti palate. Sretna nova godina svima u redakciji i čitateljima

  • Samo Zemun

    1. januar 2021 | 15:05

    Uzivaju povlastice na racun naroda....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>