• 5

Ovo su verovatno poslednje fotografije dve atraktivne lokacije: Novi Beograd dobija nove simbole

Koliko često prolazite pored Sava Centra? Ili Buvljaka?

  • 5
Sava Centar , Nova autobuska stanica

Foto: Nikola Tomić, Beoinfo

Beograd je tokom 2020. godine prodao jedan od simbola grada, čuveni Sava Centar. Istovremeno, užurbano se završava jedan, kako se najavljuje, novi simbol Novog Beograda, a to je nova autobuska stanica.

Kažu, izgradnjom Novog Beograda, pa i podizanjem Sava centra sve se izmenilo. Ondašnja Jugoslavija se u jednom trenutku nalazila na značajnoj političkoj mapi sveta. To je podrazumevalo posete brojnih gostiju iz inostranstva i realnu potrebu za velikim kongresnim centrom. Tako je počela njegova gradnja.

BAS, s druge strane, dobiće i nove zgrade, čak jednu manju kulu iz koje će se kontrolisati kompletna saobraćajna infrastruktura u gradu.

Mi vam zbog toga donosimo trenutne fotografije te dve lokacije, jer će uskoro one biti u poptuno novom ruhu.

Sava Centar

Zamenom fasade krajem sledeće godine počinje rekonstrukcija kongresnog zdanja u Bloku 19 koje je od grada kupio "Delta holding". Kompanija će obnovu jednog od simbola prestonice, u čijim su hodnicima koji prokišnjavaju i dalje plastične kofe, započeti sledeće godine, baš upravo od fasade.

Drže se ambicioznog, ali uvereni su u „Delti” izvodljivog plana – majstori u objekat ulaze između jula i decembra, a iz njega izlaze posle 18 meseci. Za to vreme svi ljubitelji kulturnih događaja treba da se naoružaju strpljenjem jer će Sava centar tada biti zatvoren.

Sava centar ima kolekciju tapiserija, slika i skulptura, ukupno oko 40 vrednih umetničkih dela.

Delta holding treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezna je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite. Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Kako su nam ranije rekli u Delti, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra. Planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

BAS definitivno u 2021. godini

BAS je stanica u završnoj fazi izgradnje. Rekonstrucija okolnih prostora je u toku, tj. saobraćajnica. U prvoj polovini godine očekujemo da će potpuno da profunkcioniše, da krenu linije sa ove lokacije, rekao je za naš portal galvni gradski urbanista. 

- Bilo je, istina, dosta prepreka, imali smo i manje izmene Plana detaljne regulacije, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše. Ali, sada imamo konačno rešenje za BAS i konačno je pri kraju - naveo nam je on.

Nova autobuska stanica biće integrisana sa železničkom stanicom Novi Beograd i zajedno bi trebalo da čine  jedinstvenu celinu. Imaće  42 odlazna i 20 dolaznih perona, kao i 18 perona za turističke autobuse koji će, dodao je, prvi put polaziti sa autobuske stanice, a ne iz različitih delova grada.

Imaće staničnu zgradu površine 25.000 kvadratnih metara u kojoj će biti svi sadržaji neophodni putnicima - restorani, kafići, banke... Imaće i garažu sa više od 200 parking mesta, veliku taksi stanicu i stanični trg.

Grad Beograd inače, već 50 godina pokušava da izgradi novu autobusku stanicu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-78

    Ukanalili su N.Bgd sa autobuskom stanicom😂😂😂😂😂 Zao mi ovih iz Belvila...usrecili se😂😂😂😂

  • Car

    Sto poslednje? Sad cu da slikam jos..i sutra i prekosutra...za mesec dana...nisu poslednje!!

  • Divno izgleda

    Sava centar kao gradjevina u Sjevernoj Koreji.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke